ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
02/10/2024 u 09:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rukovodstvo SMATSA odbilo da počne pregovore o novom Kolektivnom ugovoru

Rukovodstvo SMATSA je učinilo nezapamćen akt pravnog nasilja nad Sindikatom kontrole letjenja (SKL) i zaposlenima, protivno Zakonu o radu i svim međunarodnim demokratskim radno-pravnim načelima odbivši da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora, saopšteno je iz sindikata.

Iz SKL-a, koji je najbrojnija sindikalna organizacija u vazduhoplovnom sektoru regiona, koja predstavlja gotovo dvije trećine zaposlenih u SMATSA na teritoriji Crne Gore, kao i preko 90 odsto kontrolora letjenja i vazduhoplovno-tehničkog osoblja koji čine operativnu okosnicu kompanije, rekli su da je rukovodstvo protivzakonito produžilo važenje postojećeg Kolektivnog ugovora kome je u utorak istekao rok, bez pristanka i potpisa SKL, kao glavnog nosioca istog, čime su direktno prekršeni članovi 185 i 187 Zakona o radu Crne Gore.

- Ovim neodgovornim i neshvatljivim potezom, nezapamćenim u okvirima pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi, rukovodstvo SMATSA ne samo da se odlučilo da „obriše gumicom“ osnovna ljudska prava zaposlenih u našoj kompaniji, među koja spada i pravo na udruživanje radi kolektivnog pregovaranja, već je ugrozilo samo funkcionisanje kompanije učinivši opšti akt pravno ništavim- navodi se u saopštenju.

Sindikat SMATSA: Sulude tvrdnje crnogorskog ministarstva

Pored navedenog, ovim činom, rukovodstvo SMATSA pravi i višemilionsku finansijsku štetu kompaniji umanjujući joj potencijalne prihode u sledećoj i narednim godinama, što direktno šteti bruto domaći proizvod (BDP) i budžet države Crne Gore.

- Napominjemo da kontrolori letjenja obavljaju jedan od najodgovornijih i najstresnijih poslova, pa je ovaj ovaj potez rukovodstva SMATSA utoliko neodgovorniji i predstavlja ugrožavanje međunarodnih obaveza države Crne Gore. Zapanjeni smo i ćutanjem i nečinjenjem crnogorskih imenovanih i odgovornih u SMATSA- rekli su iz sindikata.

SKL je pozvao Vladu i nadležna ministarstva na hitnu reakciju, kao i na momentalno otpočinjanje dijaloga kako bi izašli iz trenutne situacije na način koji je u interesu svih strana, prije svega svjesni odgovornosti i ekonomskih implikacija koje njihove usluge nose.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 09:14