Admir Šahmanović / - FOTO: BOšNJAčKA STRANKA
23/11/2023 u 14:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šahmanović: Rezultati MKI u poglavljima 14 i 15 najbolje ocijenjeni u izvještaju EK

Za nepunih godinu i po dana uspjeli smo da obezbijedimo 41.5 miliona eura bespovratnih sredstava iz fondova EU, naveo bivši sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija

Za nepunih godinu i po Ministarstvo kapitalnih investicija obezbjedio je 41,5 milion eura bespovratnih sredstava iz fondova EU, transportne olakšice od Svetske banke 15 miliona eura, započeo projekte putne infrastrukture u vrijednosti 115 miliona eura, saopštio je Admir Šahmanović, kojem je juče i formalno prestala funkcija državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija uručenjem rješenja o razrješenju.

On je napomenuo da je u izvještaju zahvaljujući radu MKI Evroska komisija popravila ocjenu u Poglavlju 15 sa 2 na 4, a od Sekretarijata Energetske zajednice ovo ministarstvo je dobilo ocjenu da Crna Gora ima najbolji ukupni rezultat u energetskoj zajednici u 2022.godini.

On je sasaopštio danas da je ponosan na tim MKI i na rezultate koje su postigli u izuzetno izazovnim i otežanim uslovima rada za vrijeme tehničke vlade.

Šahmanović je naglasio da veliku zahvalnost na povjerenju i podršci duguje predsjedniku Bošnjačke stranke Ervinu Ibrahimoviću i kao ministru kapitalnih investicija i kao prijatelju,

- Za nepunih godinu i po dana uspjeli smo da obezbijedimo 41.5 miliona eura bespovratnih sredstava iz fondova EU, od kojih je oko 8,5 miliona eura podijeljeno penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja, koji su pogođeni inflacijom usljed rasta cijene električne energije i energenata. - naveo je Šahmanović.

Takođe, po prvi put Crna Gora je dobila podršku od Svjetske banke za transportne olakšice u iznosu od 15 miliona eura, naglasio je on.

Šahmanović je ukazao da je započeta realizacija projekata iz oblasti putne infrastrukture u vrijednosti od preko 115 miliona eura i nastavili sa realizacijom prije započetih projekata u vrijednosti oko 140 miliona eura, dinamizirali aktivnosti oko izgradnje tunela Rožaje – Peć,kompletiran projekat dionice Plav – Dečani i planirana sredstva za izgradnju u 2024. godini. Započeta je izrada dokumentacije za nastavak izgradnje autoputa Mateševo – Andrijevica, izgradnja bulevara Jaz – Tivat, pokrenuta izrada idejnog projekta izgradnje aerodroma u Beranama, završen proces sertifikacije aerodroma (nakon 12 godina), ispregovan dolazak Pegasusa na naše tržište koji je jedan od najeminentnijih jeftinih avio prevoznika u svijetu, kreirana šema podrške za prevoznike kako bi prevazišli krizu podstaknutom poskupljenjem energenata, obezbijeđrn najveći iznos ikada u budžetu za željeznicu značajno unaprijeđen status zaposlenih u zeljeznickim preduzecima.

Kao naročito bitne Šahmanović je naglasio započete pregovore sa EK u vezi obezbjedjenja granta u iznosu od 120 miliona eura za rekonstrukciju zeljeznicke infrastrukture i činjenicu da su dobili pozitivan feedback, zvanicno odobrenje se ocekuje u decembru, te da bi to predstavljao najveci odoboreni grant ikada u CG.

- Izuzetno sam ponosan što smo mi, prije svega vrijednim radom i donošenjem ispravnih odluka, kao jedni od rijetkih, uspjeli da prebrodimo krizu ne namećući teret građanima i privredi, čak smo i smanjili naknadu za podsticanje OIE za 50 odsto čime su se troškovi računa smanjili – ukazao je doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, a zatim dodao "pokrenuli smo investicioni ciklus i predano smo radili na jačanju proizvodnih kapaciteta EPCG-a i s posebnim zadovoljstvom bih istakao i činjenicu da smo u saradnji sa Evropskom bankom za razvoj započeli realizaciju projekta Vjetroelektrane Gvozd (54 MW). Koliki je značaj ovog projekta, govori i podatak da je ovo, nakon 1982. godine, prvi proizvodni kapacitet u vlasništvu države."

On je kazao da su sa EPCG su zaključeni Ugovori o koncesiji za korišćenje akumulacije Otilovići radi izgradnje male hidroelektrane u cilju proizvodnje električne energije, kao i za izgradnju energetskog objekta Hidroelektrane Komarnica.

Šahmanović je podsjetio u da su u njihovom mandatu započeli sa projektom adaptacije tri rezervoara u državnom vlasništvu na Terminalu Bar, kao i kupovinu rezervi naftnih derivate. Tokom mandata 43.Vlade, pripremilo je 22 zakonska i podzakonska akta i potpisalo je 10 memoranduma o saradnji sa međunarodnim partnerima i zemljama u regionu.

Šahmanović ukazuje da je uloženi rad i kvalitet urađenog najbolje prepoznala Evropska komisija koja je u svom najnovijem Izvještaju o napretku možda i najbolje od svih ocijenila postignuti uspjeh u Poglavlju 14 – Energetika i Poglavlju 15 – Saobraćajna politika, a posebno za poglavlje 15 koje je napredovalo sa ocjene 2 na ocjenu 4 za manje od dvije godine.

Šahmanović je istakao da sa zadovoljstvom može da saopšti da je Sekretarijat Energetske zajednice u svom Godišnjem izvještaju o implementaciji (2022.) u kojem prati usklađivanje sa svojim pravnim tekovinama i rezultate koje je naša država ostvarila, konstatovao da Crna Gora ima najbolji ukupni rezultat u Energetskoj zajednici, navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 07:59