Aleksandar Stijović / - FOTO: SKRINšOT
02/03/2022 u 13:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стијовић: Агробуџет развојни и креиран да помогне произвођачима

Он је навео да су приликом креирања мјера узете у обзир потребе пољопривредних произвођача, околности отежаног пословања усљед пост-цовид кризе али и обавезе које имају у складу са ЕУ

Агробуџет, у износу од 50,9 милиона еура, је развојни и пројектован да помогне пољопривредним произвођачима да развију своју производњу у максималној могућој мјери, саопштио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Александар Стијовић.

 - Средства опредијељена за ову годину износе 50,9 милиона еура, од чега су издвајања из националног буџета 35,9 милиона, што је највише икада. То је 32 одсто више у односу на прошлу годину, 47 одсто више него 2020. године, а 60 одсто више у односу на 2019. годину - рекао је Стијовић на конференцији за новинаре поводом представљања Агробуџета.

Агробуџетом за ову годину се, како је прецизирао, издвајају средства за мјере тржишне цјеновне политике, мјере руралног развоја, обезбјеђује се подршка сервисима у пољопривредној производњи и сектору рибарства.

Такође, средства су обезбијеђена и за подршку општим сервисима у пољопривреди, социјалне трансфере сеоском становништву, техничку и административну подршку имплементацији програма, институционални развој и јачање пољопривреде Црне Горе, као и програме фитосанитарних мјера, безбједности хране и обавезних мјера здравствене заштите животиња.

 - Јако важно је да настављамо са спровођењем међународних пројеката кроз ИПАРД, МИДАС, ИФАД и ИПА пројекте -  казао је Стијовић.

Он је навео да су приликом креирања мјера узете у обзир потребе пољопривредних произвођача, околности отежаног пословања усљед пост-цовид кризе али и обавезе које имају у складу са ЕУ.

 - Такође, све мјере су значјано повећане, десет одсто или више -  додао је Стијовић.

Он је прецизирао да је премија по грлу у говедарству повећана са 75 на 85 еура. Од ове године новина је и подршка за систем узгоја крава – теле товних раса и износиће 130 еура по грлу, овчарство и козарство са девет на десет еура по грлу, свињарство са 60 на 100 еура, док је основна кланична премија за товљена грла у говедарству повећана са 140 на 150 еура.

 - Основна премија за млијеко износи осам центи по литру, плус пет центи за квалитет, а за произвођаче који мљекарама доставе више од пет хиљада литара мјесечно опредијељена је додатна подршка од једног цента укључујући и количину до пет хиљада литара - навео је Стијовић.

Такође, Министарство је у циљу јачања сточног фонда опредијелило милион ЕУР за набавку високопродуктивних стеоних јуница гдје ће износ подршке бити 70 одсто, све у циљу повећања сточног фонда и производње млијека.

Такође, Министарство је опредијелило преко 30 одсто више средстава за набавку квалитетнијег сјемена за вјештачко осјемењивање.

Стијовић је навео да је у циљу поспјешивања родне равноправности крериран значајан број мјера са додатном подршком од десет одсто за газдинства чији су носиоци жене. Поред тога, уведена је нова мјера која има за циљ поспјешивање женског предузетништва.

 - Циљ је да се кроз различите врсте подршке оснаже млади и жене у руралним подручјима -  поручио је Стијовић.

Посебан акценат је, како је додао, стављен на младе испод 40 година, са бесповратном подшком до 100 одсто.

 - Посебан фокус је стављен на развој путне и руралне инфраструктуре, гдје ће износ средстава подршке бити преко три милиона еура, што је 50 одсто више у односу на претходну годину - рекао је Стијовић.

Он је казао да се наставља и са подршком сектору рибарства, јачању марикултуре, привредним рибарима са Скадарског језера, а радиће и на повећању капацитета риболовне флоте и иновацијама на пољу рибарства.

 - Овако креиран агробуџет добар је баланс између реалне ситуације у Црној Гори и захтјева међународне заједнице - оцијенио је Стијовић.

Он је најавио да ће од наредне седмице кренути са презентацијама мјера Агробуџета по свим црногорским општинама, након чега ће бити објављени јавни позиви са критеријумима и условима за остваривање подршке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:41