Александар Стијовић / - SASAMATIC
02/04/2022 u 09:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стијовић: У понедјељак ће се знати стиже ли брашно из Србије

Пекари су, међутим, најавили могућност нових поскупљења уколико изостане увоз брашна из Србије, јер им је, како су казали, оно из Бугарске скупо

Планови Србије у вези са евентуалним отврањем тржишта за извоз брашна у Црну Гору биће познати у понедјељак, саопштио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић.

“У понедјељак ћу поново имти прилику да се видим уживо са колегама из региона, тако да ћемо поново разговарати, да видимо који су даљи планови Србије и када можемо очекивати да буде пуштен извоз за Црну Гору", рекао је Стијовић за Дневник ТВЦГ.

Пекари су, међутим, најавили могућност нових поскупљења уколико изостане увоз брашна из Србије, јер им је, како су казали, оно из Бугарске скупо. Пословање пекара и њихове калкулације додатно је помрсило то што Србија није у петак подигла рампу на извоз брашна и житарица за Црну Гору, као што се очекивало, преноси портал РТЦГ.

Представник групација произвођача пекарских производа, Веско Николић, рекао је да се цијене брашна које тренутно набављају из Хрватске или Бугарске крећу између 650 и 700 ЕУР по тони.

“То су пуно, пуно веће цијене од оних по којима смо ушли у произвођачке калкулације. На основу цијена које су из Србије, које су се кретале од 520 ЕУР по тони, тада смо дошли до корекције малопродајне цијене на 80 центи", казао је Николић.

Прошле су три седмице од када је Србија забранила извоз брашна, а у петак су за Албанију и Италију кренуле уговорене количине прије обуставе извоза. Када ће Србија отворити тржиште и за Црну Гору могло би бити познато почетком наредне седмице.

"На тај начин Србија прави већу штету себи, јер ми смо купац и поћићемо да тражимо на другим тржиштима. Чак и њиховим пољопривредницима ово наноси штету", навео је Стијовић.

Николић је саопштио да ће доћи до новог поскупљења уколико цијена сировина настави да расте и пекари буду принуђени да их набављају по вишим цијенама.

У Министарству се надају да до тога неће доћи. Захваљући увозу из Бугарске залихе брашна држе се на десет до 15 дана, а учиниће све да уклоне административне баријере како би и транспорт био јефтинији.

"Шлепер из Србије по данашњим условима требало би да кошта између хиљаду и 1,4 хиљаде ЕУР, зависно од локације из које долази, док је та цијена из Бугарске од двије до 2,7 хиљада. Постоји начин да тај транспорт буде јефтинији ако буду веће количине и транспорт бродом. Транспорт бродом би по камиону износио 600 ЕУР", казао је Стијовић.

Представници Министарства позвали су пекаре да буду стрпљиви и најавили да ће сви пољопривредни произвођачи наредне седмице добити ваучер од 200 ЕУР помоћи. Због блокаде парламента одустало се од укидања пореза на додату вриједност (ПДВ) на сточну храну, па ће милион ЕУР бити дирекно уплаћен сточарима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:39