/ - Фото: Министарство
17/02/2022 u 13:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свјетски лидери на састанку ИФАД-а позвали на хитно рјешавање руралног сиромаштва

Свјетски лидери на глобалном састанку ИФАД-а позвали на хитно рјешавање руралног сиромаштва

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александар Стијовић учествовао је 16. фебруара 2022. године на састанку Управног савјета Међународног фонда УН-а за пољопривредни сектор (ИФАД) који је одржан на тему Иновација и финансирања за отпоран и инклузиван климатски опоравак.

Свјетски лидери позвали су на хитна и иновативна улагања како би се помогло руралним заједницама у најсиромашнијим земљама свијета да се прилагоде климатским промјенама. Говорећи на отварању годишњег састанка Управног савета којем је присуствовало 177 држава чланица Међународног фонда УН-а за пољопривредни развој (ИФАД), лидери су посебно истакли рањивост малих фармера у тешким временским приликама.

Истакнуто је да се 2020. глобални ниво глади повећао великим дијелом због климатских промјена, сиромаштва и утицаја КОВИД-19. Један од 10 људи на свијету је тренутно гладан. Током наредне 3 године, ИФАД ће посветити најмање 40 посто својих основних ресурса за финансирање климатских промјена. Тренутно мобилише 500 милиона долара за свој климатски фонд АСАП+ који има за циљ да буде највећи фонд посвећен каналисању климатских финансијских средстава малим произвођачима.

У свом уводном излагању, председник ИФАД-а, Гилберт Ф. Хоунгбо, нагласио је да су мали произвођачи тешко погођени кризом коју нису створили, а да тренутно добијају само 1,7% финансирања за климу. У средишту питања је неједнакост.

Поред председника ИФАД-а, у поздравном обраћању говорили су и  краљица Максима од Холандије у својству специјалног заступника генералног секретара Уједињених нација за инклузивно финансирање за развој, Иван Маркес, предсједник Републике Колумбије, Нарендре Модија, премијер Републике Индије, као и Марио Драги премијер Италије.

Тренутно само 1,7% глобалног финансирања за климу иде малим пољопривредницима у земљама у развоју. ИФАД је посвећен томе да ово промијени и посветио је 40% својих основних ресурса рјешавању овог проблема.

Свјетски лидери на глобалном састанку ИФАД-а позвали на хитно рјешавање руралног сиромаштва

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе и ИФАД у Црној Гори спроводе Пројекат кластера и трансформације руралних подручја (РЦТП).

Пројекат се реализује у руралним планинским подручјима у 7 општина. Тренутни укупан буџет пројекта је око 17 мил ЕУР, уз подршку ИФАД-а од 5,76 мил ЕУР.

РЦТП је до сада успио да започне развој 12 кластера у овим општинама, подржавајући преко 740 корисника, док се за ову годину очекује најмање 250 новоподржаних корисника.

РЦТП је до сада изградио 78 км нових сеоских путева и имао 42 инвестиције у водоснабдијевању. Ове године очекујемо 70км новоизграђених путева и 7 инвестиција у водоснабдијевање у нашим сеоским срединама. До сада је око 21.000 људи имало директну или индиректну корист од РЦТП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:57