Krupac Slano / - FOTO: EPCG
16/10/2024 u 20:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izgradnja tunela Krupac-Slano naredne godine: Investicija vrijedna preko 10 miliona eura

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) usvojila je danas odluku o raspisivanju javnog poziva za izgradnju tunela Krupac - Slano.

Kako je saopšteno iz EPCG, Odbor direktora te kompanije usvojio je predlog realizacije projekta koji se odnosi na valorizaciju voda Nikšićkog polja kroz izgradnju tunela. U saopštenju se navodi da se odluka odnosi na prvu fazu projekta prevođenja dijela voda rijeke Zete u jezera Krupac i Slano, odnosno na povezivanje jezera Krupac i Slano.

- Današnjom odlukom je predviđeno raspisivanje integralnog javnog poziva i zaključenja ugovora za inoviranje projekta i izvođenje radova - navodi se u saopštenju EPCG.

Kako se dodaje, procijenjeno ulaganje u projekat spajanja jezera Krupac i Slano hidrotehničkim tunelom iznosi oko 10,4 miliona eura i bilo bi realizovano iz kreditnih sredstava.

- Obezbjeđivanje uslova za izvođenje glavnih radova će zavisiti od hidroloških prilika, a prema preliminarnim procjenama, radovi na projektu mogli bi početi u drugoj polovini 2025. godine - kazali su iz EPCG.

Oni su pojasnili da će radovi početi nakon što se sprovedu priprema projektnog zadatka i javnog poziva, raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača, zaključenje ugovora sa izabranim izvođačem, pribavljanje građevinske dozvole, uz podrazumijevajuće usvajanje elaborata procjene uticaja na životnu sredinu.

- Realizacijom ovog projekta, na koji se čekalo dugi niz godina, značajno će se poboljšati proizvodne performanse HE “Perućica”, a svakako bi se pružio veliki doprinos rješavanju problema u vezi sa čestim plavljenjem rijeke Zete - zaključuje se u saopštenju EPCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 21:26