/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
16/02/2022 u 16:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Убрзан развој иновационе дјелатности уз суфинансирање и грантове

Ближе услове за учешће на конкурсима, критеријуме за избор и друге детаље од значаја за реализацију истих, Министарство ће утврдити текстовима конкурса, а у складу са позитивним прописима Црне Горе

Како смо и најавили, а све у складу са Законом о буџету за 2022. годину  и Програмом за иновације 2021-2024, расписаћемо два јавна конкурса током 2022. године. У питању су Јавни конкурс за суфинансирање иновационе дјелатности за 2022. годину и Јавни конкурс за додјелу грантова за рану фазу развоја стартапова што ће помоћи стварању позитивног амбијента у дјелатности која ће бити покретач нове развојне струје у нашој економији, казао је министар економског развоја Јаков Милатовић. 

Конкурс за суфинансирање иновационе дјелатности биће расписан 1. марта 2022. године у износу од 230.000 ЕУР, а Министарство ће подржати програмске линије и то за подршку ЕУРЕКА пројектима у износу од 120.000 ЕУР, за стимулисање заштите и развоја проналаска у износу од 20.000 ЕУР, за подстицање иновационе културе у износу од 20.000 ЕУР, за реализацију едукативних програма у С3 областима у износу од 30.000 ЕУР и програмску линију за подршку учешћу у ЕУ Оквирном програму за истраживања и иновације „Хоризонт Европа“ – Стуб ИИИ Иновативна Европа у износу од 40.000 ЕУР.

Овогодишњи Конкурс доноси неколико новина које се, прије свега, односе на проширење постојеће подршке ЕУРЕКА пројектима кроз посебан Мултилатерални Јавни позив за финансирање ЕУРЕКА пројеката за Дунавски регион, у коме Црна Гора учествује заједно са Албанијом, Аустријом, Хрватском, Нјемачком, Мађарском, Пољском, Словачком и Србијом.

На овај начин субјектима иновационе дјелатности из Црне Горе се омогућава циљано међународно повезивање са земљама учесницама Позива. 

Такође, приступајући новом седмогодишњем ЕУ оквирном програму за истраживање и иновације – Хоризонт Европа, Црна Гора има могућност да користи програме из Стуба ИИИ Иновативна Европа, те је Министарство ове године отворило посебну програмску линију за подршку учешћу у овом дијелу Хоризонт Европа програма, која подразумијева подршку за припрему пројектних пријава.

Имајући у виду да се три предакцелерацијска програма које је Министарство подржало прошле године, завршавају крајем маја ове године, када ће се у црногорском иновационом екосистему појавити неколико потенцијалних стартапова зрелих за наредну фазу иновационог циклуса, донешена је одлука да се нови циклус подршке раној фази развоја стартапова пласира 20. јуна 2022. године. Тада ћемо објавити Јавни конкурс за додјелу грантова за рану фазу развоја стартапова у износу од 200.000 ЕУР. Такође, ово је период у коме ће се реализовати и већина грантова за рану фазу развоја стартапова одобрених по претходном Конкурсу. 

Ближе услове за учешће на конкурсима, критеријуме за избор и друге детаље од значаја за реализацију истих, Министарство ће утврдити текстовима конкурса, а у складу са позитивним прописима Црне Горе.

Такође, Влада Црне Горе је издвојила 1.000.000 ЕУР за потребе Фонда за иновације за 2022. годину. Програм рада Фонда је у процедури усвајања, након чега ће Фонд кренути са подршком иновационој заједници кроз прве програмске линије. 

У припреми и је грант шема за иновативне пројекте подршке приоритетима паметне специјализације у износу од 900.000 ЕУР, кроз ИПА ИИ – Годишњи Акциони Програм за Црну Гору 2020, о којој ће иновациона заједница бити обавијештена у складу са ИПА процедурама.

Подсјећамо да Министарство пружа посебну подршку иновационим инфраструктурама, у првом реду Научно-технолошком парку Црне Горе и Иновационо-предузетничком центру Технополис Никшић, који ће током 2022. године реализовати различите иновативне програме и пројекте намијењене стартап тимовима, привредним друштвима, иноваторима и другим субјектима иновационе дјелатности.

У оквиру билатералне и мултилатералне сарадње у области иновација припремамо низ активности за 2022. годину које ће представљати додатну вриједност текућим и планираним националним програмима подршке иновацијама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:43