/ Uskoković-PRIVATNA ARHIVA
14/10/2023 u 15:35 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukidanjem jeftinih letova gube svi, sem državne avio-kompanije

Aerodromi neće prihodovati od hendlinga, lendinga, parkiranja, taksi. Putnici će morati da putuju preko neke od tačaka u regionu i time će izgubiti svoj komfor, a platiti više. Privreda će gubiti prihode, dok će najviše dobiti državne kompanije koje lete cijele godine iz naših vazdušnih luka, kazao je Uskoković

Niskotarifni avio-prevoznici imaju tu mogućnost i slobodu da lete kada oni žele i gdje oni žele. Nemaju istorijske slotove i redovne letove kao mnoge nacionalne avio-kompanije, i to naravno koriste. U slučaju Crne Gore "prepoznali" su sezonalnost, odnosno limitiranu ponudu naše zemlje kao turističke i ekonomske destinacije, i odlučili su da tokom zimskih mjeseci ne gube profit koji su zaradili u ljetnjim mjesecima. Jednostavno, čim osjete pad profita, nemaju emocija već ukidaju liniju koja nije rentabilna, kazao je za "Dan" vazduhoplovni analitičar Rajko Uskoković.

– Vjerovatno su oni i iskoristili trenutni ambijent u Crnoj Gori, kada se, nažalost, sve cijene povećavaju, i to naveli kao jedan od razloga svog odustajanja od letova van sezone. Sa druge strane, očito da niko u Crnoj Gori nije želio da im da nove subvencije za letove van sezone i odluka je donesena. Ona, nažalost, limitira naše građane, ali i putnike koji su iz različitih razloga željeli da posjete našu zemlju van sezone – rekao je Uskoković.

Ukazao je da će ukidanje letova niskobudžetnih prevoznika imati negativan uticaj jer će naš budžet ostati bez prihoda po raznim osnovama.

Svi bilježe rast u odnosu na 2019, sem ACG

Uskoković je ocijenio da su Aerodromi Crne Gore (ACG) odradili odličnu sezonu u fizičkim pokazateljima i da su na svojim limitima – i tehničkim i sa radnom snagom.

– Naravno, osim fizičkih pokazatelja, tu su i oni nemjerljivi, a koji se odnose na kvalitet usluga i servisa koji je pružen svim odlazećim i dolazećim putnicima, a koji su isto bitni za funkcionalnost i nivo aerodroma. Ono što je sigurno jeste da će rekordna 2019. godina biti teško dostižna, naročito za tivatski aerodrom, jer je i dalje nemoguće nadomjestiti izostanak aviona i putnika sa tržišta bivšeg SSSR-a. Ta tržišta i ti putnici godinama su bili najbolji klijenti našeg južnog aerodroma i trebaće vremena da se nadomjesti taj gubitak – smatra Uskoković.

Što se tiče brojki, kako je dodao, tu takođe treba imati u vidu da i regionalni aerodromi imaju značajan porast u statistici, tako da "jesmo dobri, ali nijesmo jedini koji imaju razlog za hvalisanje i komplimente".

– Bilo bi dobro da, osim fizičkih pokazatelja, imamo i pohvale avio-kompanija i putnika o uslugama na našim aerodromima. Aerodromi u regionu, kojima većinski upravljaju koncesionari, ostvarili su u poređenju sa 2019. godinama mnogo veći rast: Albanija 116 odsto, Srbija 24 odsto, Sjeverna Makedonija 19 odsto, Hrvatska 15 odsto, a mi još nijesmo dostigli brojke iz 2019. godine – ukazao je Uskoković.

– Aerodromi neće prihodovati od hendlinga, lendinga, parkiranja, taksi. Putnici će morati da putuju preko neke od tačaka u regionu i time će izgubiti svoj komfor, a platiti više. Privreda će gubiti prihode jer su svi avioni u Crnoj Gori kupovali kerozin, a putnici proizvode u radnjama. Takođe, i potencijalni investitori će odustajati kada vide da željena destinacija nije nadohvat ruke. Svaki ozbiljan investitor želi da ima svoju destinaciju "nadohvat leta", što sa Crnom Gorom nije slučaj – istakao je bivši direktor "Montenegro erlajnsa" u Parizu.

Kako je dodao, stvoriće se utisak da smo zaista destinacija sezonalnosti, koja ne pravi adekvatnu i kvalitetnu ponudu, već se oslanja samo na prirodne ljepote i pejzaže.

– Danas se turizmom bavi cijela planeta i gosti traže uslugu više. Tu Crna Gora i njena turistička privreda nemaju kvalitetan odgovor i ponudu. Naravno, treba istaći da se ta ponuda ne stvara preko noći, a treba biti objektivan i priznati da smo prije svega infrastrukturno nedorasli za kvalitetnu ponudu, a zatim i organizaciono, i da smo u zaostatku za ozbiljnim destinacijama. I pored toga, brojni inostrani partneri i dalje nas vide kao jednu od najjperspektivnijih destinacija – kazao je Uskoković, koji je predsjednik Francusko-crnogorskog udruženja privrednika.

Zbog odlaska niskobudžetnih avio-prevoznika, kako je naveo, najviše će profitirati nacionalni avio-prevoznici koji cijele godine lete iz naših vazdušnih luka.

– Tu se prije svega misli na "Er Srbiju", "Turkiš erlajns" i "Austrian erlajns". Najveći dio tzv. konekšn putnika sigurno će preuzeti "Er Srbija" jer iz Beograda danas imate veliku ponudu koja interesuje putnike iz Crne Gore i ka Crnoj Gori. Profit će ostvariti i druge dvije avio-kompanije jer one već decenijama razvijaju i svoju prodajnu mrežu iz Crne Gore. Uz to, ove avio-kompanije su vrlo solidarne sa našim agencijama koje prodaju aranžmane za Crnu Goru u oba pravca – kazao je Uskoković.

Za "Er Montenegro" je ocijenio da je zabilježio iskorak u broju destinacija i broja putnika, ali da limitirani kapaciteti u floti ne dozvoljavaju da se crnogorskim avionima nadomjeste destinacije na kojima su letjeli lou kost kariersi.

– Treba sačekati plan za narednu godinu i vidjeti koje su ambicije "Er Montenegra" i da li moći da se pozicioniraju van sezone na nekim evropskim destinacijama – zaključio je Uskoković.

Lou kost kompanije su u proteklih nekoliko mjeseci ukinuli ili najavili ukidanje linija ka Rimu, Mančesteru, Zagrebu, Barseloni...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:38