Protest radnika Instituta Igalo / foto: Ksenija Matović
24/01/2023 u 11:03 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukoliko Vlada ne pruži obećanu pomoć, radnici Instituta blokiraće institucije sistema

Obradović je podsjetila na istorijat Instituta, na njegov značaj u zdravstvu, i da joj je žao što Vlada i resorna ministarstva ne shvataju ozbiljno ulogu Instituta u cjelokupnom zdravstvenom sistemu

Osnovna poruka današnjeg okupljanja radnika Instituta Igalo na kružnom toku u Meljinama, koji su na pola sat blokirali saobraćaj na Jadranskoj magistrali, bila je da ukoliko Vlada ne shvati ozbiljno apele radnika Instituta i ukoliko ne puži ozbiljnu i davno obećanu pomoć u visini od milion i dvjesta hiljada eura da će radnici Instituta do 30. januara, do kada je i planirano otvaranje, blokirati institucije sistema, poručila je predsjednica sindikada dr Marija Obradović.

Obradović je podsjetila na istorijat Instituta, na njegov značaj u zdravstvu, i da joj je žao što Vlada i resorna ministarstva ne shvataju ozbiljno ulogu Instituta u cjelokupnom zdravstvenom sistemu kao ni njegov značaj.

- Radnici se protive privatizaciji Instituta, jer naprosto sve cijene rastu osim cijena Instituta. Institut se prodaje za svega 10 miliona eura - kazala je Obradović.

Skupu je prisustovao i podržao ga Savo Marić, izvršni direktor Instituta, koji je kazao da nije u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima ministarstva ali je u dovoljno čestoj komunikaciji i da je nezadovoljan time što je reakcija Vlade prespora.

Istakao je da oni ne traže milostinju nego pomoć koju bi vraćali u ratama ili kako se već dogovore. 

- Ta pomoć je nužna, milion i dvjesta hiljada eura. Ta pomoć je i obećana i ne vidim nijednu prepreku u tome da Vlada pruži konkretnu pomoć Institutu, budući da je Institut u većinskom vlasništvu države  kazao je Marić.

Radnici Instituta Igalo danas su primili novembarsku zaradu.

Na skupu je pročitano pismo podrške Unije slobodnih sindikata CG i pacijentkinje iz Herceg Novog, a dr Obradović je istakla da im podrška stiže od strane brojnih pacijenata, pogotovo os pacijenata iz Skandinavije koji su tradicionalno pacijenti ove ustanove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:20