/ - ФОТО: ЛАЗАР РУЖИЋ
17/12/2021 u 11:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Пејовић: КАП неће угрозити сигурност електроенергетског система, план да све ћелије буду искључене до 31. децембра

Уколико, пак, дође до непредвиђених околности којима не можемо управљати , бићемо принуђени да то искључење обавимо сами без жељеног планског приступа, наводе у допису

Компанија Унипром послала је допис ЦГЕС-у поводом актуелне ситуације. Допис потписује  Веселин Пејовић, извршни директор Унипрома.

Допис Унипрома Ивану Асановићу, извршном директору:

Поштовани господине Асановићу, 

Имајући у виду ваш допис бр. 12000, од 15.12.2021.године, у којем од нас тражите да Вас обавијестимо о планираној потрошњи електричне енергије, као и планираним потребним снагама КАП-а, по мјесецима за 2022.годину, поновићемо оно што смо Вам саопштили на састанку који је одржан у просторијама ЦГЕС-а 13.12.2021.године, а којем сте присутвовали Ви и предсједник одбора директора ЦГЕС-а, господин Александар Мијушковић.

Наиме, како у овом тренутку није потписан нови уговор о снабдијевању КАП-а електричном енергијом за 2022.годину, а ЕПЦГ је најавила раскид постојећег уговора, дат је налог запосленима да приступе планском искључењу ћелија. Уколико све буде ишло по плану, све ћелије ће бити искључене до 31.12.2021. године, за када је ЕПЦГ најавила прекид испоруке електричне енергије КАП-у. 

Уколико, пак, дође до непредвиђених околности  којима не можемо управљати , бићемо принуђени да то искључење обавимо сами без жељеног планског приступа. Ако се ни то не деси  обавеза је ЦГЕС-а да 31.12.2021.године у  24х,  искључи  КАП са мреже како не би дошло до неовлашћеног преузимања електричне енергије из преносног система,  у супротном сматраћемо ЦГЕС одговорним за неовлашћено преузимање електричне енергије. 

Имајући све то у виду, као и да смо Вам све ово већ саопштили на састанку, јасно је да КАП неће бити субјект који ће на било који начин угрозити сигурност електроенергетског система Црне Горе и пореметити рад европске електроенергетске интерконекције.

Уколико, ипак, дође до неких промјена у односу на тренутне односе са ЕПЦГ, као снабдјевачем и евентуално се склопи неки другачији аранжман, благовремено ћемо Вас обавијестити и доставити наше планове производње, односно планиране снаге и потрошње, како би сте као оператор преносног система могли системом управљати на прописан начин.

НАПОМЕНА:

Након искључења серије Електролизе ниво потрошње електричне енергије ће се свести на око 2- 3МW/х, колико је потребно за потрошаче у Затвореном дистрибутивном систему. Потрошачи Затвореног дистрибутивног система ће од 01.01.2022 године потписати уговор о снадбијевању са ФЦ Снабдијевање – ЕПЦГ.

                 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 03:17