zgrada opstine rozaje / -VERA RATKOVIC
10/07/2022 u 18:38 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uprava prihoda i carina blokirala račune rožajskim javnim preduzećima zbog 100.000 eura duga

Uprava prihoda i carina je prethodno tražila od opštinskih organizacionih jedinica da potpišu reprogramiranje dugovanja, ali zbog visokih rata i nepostojanja kapaciteta da realizuju dogovor, oni nisu bili u mogućnosti da postupe po nalogu poreskih organa

Uprava prihoda i carina (UPC) je zbog značajnih dugovanja po osnovu poreza i doprinosa blokirala račune javnih ustanova i preduzeća u Rožajama, čiji je osnivač Opština.

Uprava prihoda i carina je prethodno tražila od opštinskih organizacionih jedinica da potpišu reprogramiranje dugovanja, ali zbog visokih rata i nepostojanja kapaciteta da realizuju dogovor, oni nisu bili u mogućnosti da postupe po nalogu poreskih organa. Lokalna uprava i najveći dio javnih ustanova i preduzeća nisu isplaćivali poreze i doprinose od aprila 2019. godine, pa se taj dug do sada uvećao na oko 2,8 miliona eura. Ova dugovanja su se akumulirala od aprila 2019. godine, a isto tako imaju kašnjenja u isplatama reprograma. Međutim, Uprava prihoda i carina nije blokirala tekuće račune organizacionih jedinica zbog ukupnih dugovanja već zbog toga, kako je rečeno, što nisu ušli u novi reprogram čiji ukupan iznos je oko 100.000 eura.

Na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta je rečeno da ukupna dugovanja lokalne uprave iznose preko 9.600.000 eura, dok su obaveze javnih preduzeća i ustanova oko 4,5 miliona. Zbog takvog stanja lokalna uprava nije bila u mogućnosti da stane iza svojih javnih ustanova i preduzeća, pa je iz Uprave prihoda uslijedila blokada njihovih računa. Opština i njena preduzeća i ustanove, poreze i doprinose ne plaćaju od aprila.

Predsjednik Opštine Rahman Husović je kazao za "Dan" da ni slučajno neće doći do blokade računa lokalnih preduzeća i ustanova.

– Mi smo ovih dana isplatili zarade zaposlenima i od blokade nema ništa. To je samo priča. Ostaje nam da riješimo pitanje reprograma, odnosno plaćanje poreza i doprinosa. Trenutno nemamo sredstava za tu namjenu, ali ćemo u narednom periodu gledati da te rate izmirujemo redovno – rekao je Husović.

Odbornik DPS-a u lokalnom parlamentu Ruždija Kalač je kazao da je očekivao da se prinudna naplata dogodi, kada je riječ o dugovanjima lokalnih jedinica za poreze i doprinose. Kalač je na sjednicama SO u više navrata skretao pažnju na povećavanje dugovanja po ovom osnovu.

– Žao mi je i ne želim da se to shvati kao moje likovanje, ali, da je Uprava prihoda na vrijeme preduzela nešto po tom pitanju, ne bi došlo do ovolikog kumuliranja dugova po osnovu poreza i doprinosa. Normalno je da će ovo djelovati destimulativno, posebno imajući u vidu činjenicu da se jednostavno živjelo u iluziji da je sve normalno i redovno. Ja sam iz sjednice u sjednicu upozoravao na ovaj problem. Takvo stanje može u narednom periodu da napravi problem u redovnosti izmirivanja obaveza, a bojim se da će biti i kašnjenja u izmirivanju zarada – rekao je Kalač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:44