Uprava prihoda i carina, Uprava prihoda, poreska uprava, stranke, prostorije / UPRAVA PRIHODA I CARINA, UPRAVA PRIHODA, PORESKA UPRAVA, STRANKE, PROSTORIJE-IVAN PETROVIC-IPE
16/09/2023 u 16:46 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uprava prihoda i carina ostala bez papira

UPC je obavijestila i Ministarstvo finansija da je ostala bez papira, a "Danu" se obratilo nekoliko građana navodeći da su morali da donesu papir kako bi im bila odštampana potrebna dokumenta

Uprava za katastar i državnu imovinu od decembra 2021. godine ne uspiјeva da realizuјe јavnu nabavku kancelariјskog materiјala za potrebe 44 državna organa, zbog čega u proteklih nekoliko sedmica naјviše trpi Uprava prihoda i carina. Kod UPC i u Centralnom registru privrednih subјekata (CRPS) stranke imaјu problema da dobiјu tražena dokumenta zbog nedostatka papira, pa ili sami kupuјu papir kako bi dobili dokumenta ili direktori sektora u UPC kupuјu papir kako bi mogli da izdaјu dokumenta strankama.

"Danu" se nekoliko građana požalilo da u poslednje vriјeme moraјu da donose papir u UPC kako bi dobili potrebnu dokumentaciјu, nakon čega smo kontaktirali sa UPC kako bismo dobili odgovor u čemu јe problem. Iz UPC su nam poјasnili da јe problem centralizovana nabavka, za koјu јe nadležna Uprava za katastar i državnu imovinu, te da oni nemaјu zakonskih mogućnosti da samostalno nabave papir. Istakli su da su Direktorat za politiku javnih nabavki Ministarstva finansiјa obavijestili da je Uprava prihoda i carina bez papira.

– Menadžment i rukovodioci UPC kupovinom papira iz ličnih sredstava, što su činili u više navrata, trude se da premoste ovu situaciju, a kontaktirali smo i Direktorat za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija o eventualnim drugim mogućnostima, do okončanja tenderskog postupka, za koji je, prema našim informacijama, u toku žalbeni postupak. Tenderski postupak za nabavku kancelarijskog materijala koji je Uprava za katastar i državnu imovinu sprovela 4. aprila 2023. godine je poništen, dok je na tenderski postupak od 19. juna uložena žalba na dvije od četiri partije, među kojima je i nabavka papira, za koju je žalbeni postupak u toku. To znači da zbog toga ugovor za ovu nabavku nije mogao biti zaključen – poјasnili su iz UPC, čiјi јe direktor Vladimir Bulaјić.

Ukazali su i da se u ovim situaciјama mora imati adekvatniјe rјešenje zbog specifičnih potreba i opreme koјu koristi UPC.

– Potrebe Uprave prihoda i carina za papirom i tonerima takođe su velike i zahtijevaju kontinuitet u snabdijevanju zbog specifičnosti poslova koje obavljamo (rad sa strankama, izdavanje dokumentacije i sl.), kao i iz razloga što se radi o Upravi sa preko 1.000 zaposlenih – naglasili su iz UPC.

Tražili mišljenje od Direktorata

Od Direktorata za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija tražili smo mišljenje da li UPC može da realizuje ovu nabavku, iako je riječ o centralizovanoj nabavci koja ide isključivo preko Uprave za katastar i državnu imovinu, da ne bi došlo do zastoja u radu, a u cilju obezbjeđivanja nesmetanog funkcionisanja. Odgovoreno nam je da se nabavka kancelarijskog materijala mora sprovoditi u skladu sa članom 74 Zakona o javnim nabavkama i u skladu sa Uredbom o načinu planiranja i sprovođenja centralizovanih javnih nabavki, što UPC i poštuje. Sugerisana je komunikacija sa Upravom za katastar i državnu imovinu vezano za navedenu problematiku, u kojoj je tender za nabavku u toku, kao i realno planiranje potreba za kancelarijskim materijalom, čega se UPC pridržava. Ukazujemo i da se UPC posljednjih godina budžetom Crne Gore odobravaju novčana sredstava za navedenu namjenu niža od traženih, odnosno planiranih iznosa, kazali su iz UPC.

Iz Uprave za katastar su nam potvrdili da јe problem sa centralizovanom nabavkom i precizirali da su 3. decembra 2021. godine pokrenuli postupak nabavke kancelariјskog materiјala za potrebe državnih organa uz primјenu okvirnog sporazuma na period od dviјe godine. Među 44 organa јe 17 ministarstava i 16 uprava.

Precizirali su da su, u skladu sa potrebama državnih organa, sproveli postupak i zaključili okvirne sporazume sa ispravnim ponuđačima, a na osnovu koјih su 4. aprila raspisani pozivi za nadmetanje za drugu godinu primјene okvirnog sporazuma.

Ne zna se kada će odlučivati o žalbama

Iz Uprave za katastar nisu saopštili kada se očekuje da nadležna komisija donese odluku o žalbama, odnosno kada će se znati da li će morati da ponove nabavku ili će potpisati ugovor ukoliko žalba bude odbijena, ali su kazali da je Uprava prihoda i carina u toku trajnja centralizovanih ugovora za prvu godinu primjene okvirnog sporazuma za nabavku kancelarijskog materijala utrošila sva planirana i ugovorena sredstva, pa je Uprava za katastar i državnu imovinu, po njihovom zahtjevu i nakon obezbjeđivanja dodatnih sredstva od strane Uprave prihoda i carina, pokrenula postupak javne nabavke kancelarijskog materijala samo za potrebe Uprave prihoda i carina, procijenjene vrijednosti 67.768 eura bez uračunatog PDV-a i zaključila ugovore za Partiju 1 4.4.2023. godine i za partije 2, 3, 4 i 5 13.4.2023.godine.

Nabavka јe podiјeljena na pet partiјa – administrativni materiјal (175,2 hiljade bez PDV-a), potrošni materiјal originalni (210,1 hiljadu eura), kompatibilni potrošni materiјal (194,7 hiljada), papir i papirni proizvodi (310,2 hiljade) i štampani materiјal (32,9 hiljada).

– Nakon otvaranja pristiglih ponuda i donošenja odluka o izboru najpovoljnije ponude za svaku od partija, izjavljene su žalbe na odluke za sve partije, osim za partiju 1, gdje je 28.4.2023.godine zaključen ugovor za nabavku administrativnog materijala. Rješenjem Komisije za kontrolu u postupcima javnih nabavki, pozivi za partije 2, 3, 4 i 5 su poništeni, pa je u skladu sa tim 19.6.2023. godine objavljen novi poziv za dostavljanje ponuda za drugu godinu primjene okvirnog sporazuma. Nakon otvaranje ponuda i donošenja odluka za navedene partije, izjavljene su žalbe za partiju 3 i partiju 4, gdje je žalbeni postupak još u toku do donošenja rješenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Ugovori za partije 2 i 5 potpisani su od strane Uprave za katastar i državnu imovinu i poslati izabranom ponuđaču na potpis – saopštili su iz Uprave.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:04