GP URA / - FOTO: GP URA
31/07/2024 u 15:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

URA: Spajićeva Vlada povećavanjem PDV na knjige i štampu pokazuje potpunu nebrigu za kulturni razvoj društva

Plan Vlade Milojka Spajića da poveća PDV na knjige, štampu, monografske i serijske publikacije, autorska prava, negativno će uticati na pristup kulturi, obrazovanju i nauci, otežavajući već tešku situaciju za građane i institucije u ovim sektorima, saopšteno je iz GP URA.

- Umjesto da se kulturi prida više pažnje, ovakav populistički potez održava potpunu nebrigu vlasti o kulturnom razvoju crnogorskog društva. Postavlja se pitanje da li je zapravo cilj ‘rijalitizovati‘ ga?, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Iz URA ističu da Spajiću odgovara da građani manje čitaju kako bi njima lakše manipulisali i da se ovakav odnos vlasti prema kulturi mogao vidjeti u prošlosti, u nekim mračnijim vremenima. Napominju da više cijene knjiga i štampe mogu smanjiti pristup ovim resursima, posebno ljudima s nižim prihodima.

- To može dodatno loše da utiče na obrazovanje, a knjige i štampa igraju važnu ulogu u očuvanju kulture i podsticanju kritičkog mišljenja i kreativnosti. Viši PDV negativno će uticati i na autore i izdavače, jer će smanjiti njihove prihode i mogućnost ulaganja u nove projekte, navode iz ove partije.

 

Takođe, upozoravaju iz URA-e, zabrinjava povećanje PDV-a na ulaznice za bioskope, pozorišta, koncerte, muzeje i sportske događaje.

- Ove aktivnosti igraju ključnu ulogu u razvoju kritičkog mišljenja, kreativnosti i fizičke aktivnosti među građanima. Visoke cijene ulaznica mogu dovesti do smanjenja posjećenosti ovih kulturnih i sportskih događaja, što loše utiče na razvoj kulturne scene i sportskih aktivnosti u zemlji. Takođe, ovim potezom vlasti su pokazale i da ih nije briga za razvoj mladih kojima se ionako slabo nude bilo kakvi sadržaji, dodaje se u saopštenju.

Direktori štampanih medija: Povećanje PDV-a na štampu ugasiće dnevne novine

Iz URA-e pozivaju Vladu da preispita ovu odluku i pronađe alternativna rješenja koja neće ugroziti kulturni i obrazovni sektor.

- Umjesto povećanja poreza, predlažemo unapređenje efikasnosti i transparentnosti u upravljanju postojećim resursima. Takođe, podržavamo inicijative za jačanje javno-privatnih partnerstava u ovim sektorima, što može donijeti dodatne prihode bez dodatnog opterećenja građana. Naša partija će se nastaviti zalagati za politike koje promovišu dostupnost obrazovanja, kulture, nauke i sporta za sve građane Crne Gore. Smatramo da je ulaganje u ove sektore ključ za održivi razvoj i napredak našeg društva, zaključuju iz URA-e.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 17:01