Radović / Foto: LAZAR RUZIC
13/02/2024 u 12:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ireni Radović povrijeđeno pravo u postupku za poništaj razrješenja sa mjesta viceguvernerke CBCG

Skupština Crne Gore razriješila je Irenu Radović 2018. godine sa dužnosti viceguvernera, a po njenoj tužbi Upravni sud se oglasio nenadležnim i predmet uputio Osnovnom sudu na odlučivanje. Takvu odluku potvrdio je tada i Vrhovni sud navodeći da suđenje treba da se odvija pred Osnovnim sudom u Podgorici

Ustavni sud Crne Gore utvrdio je da je aktuelnoj guvernerki Centralne banke Crne Gore Ireni Radović u sudskom postupku za poništaj njenog razrješenja sa dužnosti viceguvernerke Centralne banke povrijeđeno pravo na pristup sudu sadržano u pravu na pravično suđenje.

Time je ukinuo rješenje Vrhovnog suda Crne Gore kojim je 2021. godine, odbijena njena revizija, naveli su njeni advokati Goran Rodić i Siniša Gazivoda u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsjetili su da je Skupština Crne Gore razriješila Irenu Radović 2018. godine sa dužnosti viceguvernera, a po njenoj tužbi Upravni sud se oglasio nenadležnim i predmet uputio Osnovnom sudu na odlučivanje. Takvu odluku potvrdio je tada i Vrhovni sud navodeći da suđenje treba da se odvija pred Osnovnim sudom u Podgorici.

- Nakon što je dva puta presudama Osnovnog suda u Podgorici utvrđivano da je Radović nezakonito razriješena, Vrhovni sud donio je načelni pravni stav da, uprkos ustavnom principu međusobne ravnoteže i kontrole između grana vlasti, sud ne može preispitivati zakonitost odluka o razrješenju koje donosi Skupština. Taj načelni pravni stav poslužio je da se odbaci kao nedozvoljena tužba za poništaj razrješenja, što je 2020. godine potvrdio i Vrhovni sud Crne Gore, iako je prethodno odlučio da postoji nadležnost redovnih sudova za ovaj predmet. Upravo zbog toga smo se i obratili Ustavnom sudu ustavnom žalbom koja je sada usvojena, stoji u saopštenju.

Kako su naveli advokati, Ustavni sud u odluci je, između ostalog, naveo da se načelni pravni stav nije mogao retroaktivno primijeniti na slučaj Irene Radović.

- Podsjećajući da ova pravna bitka traje već petu godinu od podnošenja tužbe i da vrijeme potvrđuje da su naši argumenti bili utemeljeni očekujemo da će u najskorije vrijeme biti stavljena tačka na ovaj slučaj i da će pravosnažno biti utvrđeno da je razrješenje Radović sa dužnosti viceguvernera bilo nezakonito, zaključuju advokati Rodić i Gazovoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:33