Фото: Скриншот / - Фото: Скриншот
10/05/2022 u 11:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Законодавни одбор: Подржане мјере за ограничавање цијена производа од посебног значаја

Ми смо грађанима и грађанкама Црне Горе отели милион еура, зато што нисмо доњели закон. И нема никакве сумње да ће данас Законодавни одбор подржати овај Предлог, казао је Поповић

Законодавни одбор подржао је предлог Закона о привременим мјерама за ограничавање цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи.

Након што је Констатован је кворум за рад и пуноважно одлучивање посланици су кренули са својим образложењима. Посланик Демократа Владимир Мартиновић казао је да предлогом закона нису испоштоване правне процедуре.

-Пред нама је предлог који је стигао у скупштинску процедуру 28. 3. 2022. године и пише да је предсједник Владе  Здравко Кривокапић. Када отворите даљу садржину предлога, видите, да имате министра Милојка Спајића и министарку Срзентић.  Очито је да је ова нелегитимна и неуставна парламентарна већина из дана у дан одлучила је да гази Закон, Устав, пословник-нагласио jе он.

Предсједница Одбора, Маја Вукићевић, реаговала је наводећи  да су добили допис да Влада остаје уз овај предлог закона и одређен је предлагач Ђуровић.

-Како можемо да добијемо документ ђе су Спајић и Срзентић а данас имамо Горана Ђуровића. Ко год вам је казао то, ја вам одговорно тврдим да није у праву. Ђуровић није овлашћени предлагач. Ово је морало проћи његово ресорно министарство. Питајте када је била сједница Владе када је утврђен овај закон, јер да се то десило био би његов потпис и садашњег квази премијера'-објаснио је Мартиновић.

Лидер Либералне партије Андрија Поповић казао је да се ради о устаљеној процедури и да се преузимају предлози закона.

-Ја сам у трећем сазиву ово се до сада безброј пута десило. Добили смо допис у којем Влада каже да преузимају предлог и овлашћују министра да брани тај предлог. Не знам што је овдје спорно. Ово је иста процедура која деценијама траје у свим сазивима како се мијења у Скупштини'-навео је Поповић.

Посланик Мартиновић је казао да не спори да се преузимају предлози.

-Дешавало се да Влада Здравка Кривокапића преузима нешто од Владе Душка Марковића. И то није спорно. Али, то преузимање предлога закона мора да прође сједние ресорног министарства и да прође сједницу Владе- казао је између осталог  Мартиновић.

Министар Ђуровић је казао да је Влада Црне Горе 5. маја закључила да остаје при Предлогу закона о привременим мјерама за ограничавање намирница и одредила њега као овлашћено лице. Он је појашњавајући  предлог казао да је Министарство економског развоја и туризма створило законски основ за ограничавање цијена производа од посебног значаја за живот и здравље људи у случајевима постојања озбиљних инфлаторних ризика као и у случајевима поремећаја на тржишту.

-Влада ће подзаконским актима утврдити мјере ограничавања цијена као и листу производа на које се мјере односе уз обавезу да једном у најмање три мјесеца преиспитају одлуку. Који ће се производи наћи на листи зависи од процјене Владе али се подразумијева да су основне животне намирнице-казао је између осталог Ђуровић.

Посланик Поповић је рекао да не смију више ни минут да чекају, он је подсјетио и да је Скупштина три мејсеца била блокирана. Сматра да је неоправдана било каква друга прича јер све то утиче на животни стандар људи.

-Ми смо грађанима и грађанкама Црне Горе отели милион еура, зато што нисмо доњели закон. И нема никакве сумње да ће данас Законодавни одбор подржати овај Предлог закона-наглашава Поповић.

Ускоро опширније...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:39