Naida Nišić - Ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga / - NAIDA NIšIć - MINISTARKA RADA, ZAPOšLJAVANJA I SOCIJALNOG DIJALOGA
20/09/2024 u 14:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nišić: Zakonske odredbe ne dozvoljavaju smanjenje penzije, benefite donosi i "garancija za mlade"

Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga kazala je u podkastu "PES Press" da o tome da se penzije neće smanjivati, govore i svi zakonski propisi.

Osvrnula se i na "garanciju za mlade", kojom se nezaposlenima pružaju šire mogućnosti za zapošljenje.

- 44. Vladu je zatekla odluka Ustavnog suda koja nas je za kratak rok obavezala da moramo da odradimo izmjene i dopune Zakona o penzijsko - nvalidskom osiguranju. Ono što su te izmjene donijele su zaista povećanje minimalne penzije na 450 eura. Jedan jako dinamičan period je bio pred nama, za nepunih mjesec dana isporučili smo rezultat - kazala je ministarka.

Osvrnula s ena to što se, kako kaže,  opozicija žalila na linearno povećanje svih ostalih penzija.

- Pa smo taj dio problema riješili sa Izmejanama i dopunama Zakona o radu - podsjetila je Nišić.

Ona se osvrnula, na kako je rekla, jako ružan narativ koji se odnosi na navode da će " povećanje minimalnih zarada uticati na smanjenje penzija.

- Ono što ću ja biti u narednom periodu jeste predsjednik Koordinacionog tijela za implementaciju programa  "Evropa sad 2", pa iz tog dijela crpim ingerencije da mogu građanima da odgovorim na jedno od jako značajnih pitanja. Znači, dragi naši građani zaista nemate razlioga za brigu, jer penzija nikao ne može biti niža od minimalne 450. Vidjeli ste do koje faze ide banalizacija ove situacije, da su čak izračunali da će  penzija biti 370, 380  eura. Da je to apsolutno nemoguće govore nam sva Zakonska rešenja - istakla je Nišić.

U daljem toku razgovora ministarka je navela da kada je u pitanju socijalna zaštita, otvoreno je sklonište za žrtve trgovine, djecu i mlade. Govorila je i o posredovanju za vrijeme nezaposlenosti koje će moći da se ostvari kako ličnim prisustvom u Zavodu za zapošljavanje tako i putem aplikacija, te će se samim tim smanjiti biznis barijere.

Pojasnila je i kako funkcioniše "garancija za mlade".

- Garancija za mlade je nešto što je jako poizitivno i mislim da  ćemo benefite vidjeti u narednom periodu. Ona znači da lica od 15 do 29 godina nakon završetka fakulteta ili prestanka zapošljenja u roku od četiri mjeseca moraju biti ponuđena od strane Zavoda za zapošljavanje za određenu kvalifikaciju ili prekvalifikaciju - dodala je ministarka.

Ovaj intervju možete pogledati u video ispod:

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 15:49