/ - DJORDJE CMILJANIC
01/03/2024 u 18:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada usvojila Informaciju o potpisivanju Sporazuma sa Sindikatom prosvjete

Do donošenja zakona, a kao garanciju primjene koeficijenata, Vlada i Sindikat pristupiće izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete na način da će se koeficijenti složenosti iz tog Ugovora za 2024. godinu početi primjenjivati od 1. jula 2024.

Vlada je na danas održanoj 18. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, usvojila Informaciju o potpisivanju Sporazuma sa Sindikatom prosvjete Crne Gore, i prihvaćen je tekst Sporazuma.

- Sporazumom je predviđeno da će, prilikom izrade sistemskog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji će Vlada predložiti Skupštini Crne Gore na usvajanje najkasnije do kraja drugog kvartala 2024. godine, koeficijenti za zaposlene u prosvjeti koji su navedeni Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete za 2024. godinu biti prepoznati u navedenom zakonu. Do donošenja zakona, a kao garanciju primjene koeficijenata, Vlada i Sindikat pristupiće izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete na način da će se koeficijenti složenosti iz tog Ugovora za 2024. godinu početi primjenjivati od 1. jula 2024. godine, a koeficijenti složenosti utvrđeni za 2025. godinu će se brisati - navode u saopštenju iz Vlade.

Spajić: Vlada neće odstupiti od svoje ponude, nema potrebe za štrajkom

Takođe, kako bi se dodatno unaprijedio status zaposlenih u oblasti prosvjete, Vlada i Sindikat su se sporazumjeli da će se, pored navedenog povećanja, od 1. septembra 2024. godine zarade uvećati na način da će povećanje neto zarade u kumulativnom iznosu iznositi najmanje 17 % u odnosu na iznos zarade utvrđen na dan zaključivanja Sporazuma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:58