Зоран Илинчић / LAZAR RUZIC
02/05/2022 u 11:58 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власник компаније Илинг-Интер не може да измири дуговање јер не зна коме дугује - Првој банци или фирми Лунез оне

Хипотеке над мојом имовином пренесене су на Лунез, док су блокаде на рачун остале код банке. Прва банка је потраживања од мене продала овој чешкој компанији за свега 224.190 еура, казао је Зоран Илинчић

Компанија Илинг-Интер из Колашина чији је власник Зоран Илинчић већ дуже од деценију води спор са Првом банком због кредита од 950.000 еура који је ова компанија узела како би завршила са изградњом зграде у овом туристичком центру. Према ријечима Илинчића, за овај кредит његова компанија дала је гаранцију у имовини која је према процјени банке у том тренутку вриједјела 2.5 милиона еура.

– У октобру 2008. године исплатили смо прву рату, након што смо продали један стан, да би нас већ у децембру банка блокирала, супротно закону, иако у закону стоји да се блокада не може увести због незнатно неизвршене обавезе – казао је Илинчић.

”Прва банка је истакла и да уколико Илинчић има искрену намjеру да вансудски измири своj дуг, вjеруjу да се може наћи рјешење прихватљиво за све стране

Илинчић је истакао и да је то проузроковало да зграда не буде завршена, иако је проценат изведених радова 95 одсто, што је спријечило да његова компанија прода станове.

– Након увођења блокаде нисмо успјели да добијемо никаква средства, јер ниједна банка није хтјела да послује са компанијом чији је рачун у блокади, упркос томе што је наша гаранција била земљиште, зграда и хала чија је вриједност вишеструко већа од кредита – навео је Илинчић.

Његови проблеми крећу 2012. године, када Прва банка продаје потраживања чешкој компанији Лунез оне.

– Хипотеке над мојом имовином пренесене су на Лунез, док су блокаде на рачун остале код банке. Прва банка је потраживања од мене продала овој чешкој компанији за свега 224.190 еура. Индикативно је да је ова компанија у међувремену у више наврата мијењала власнике. Прва банка је била дужна да ме обавијести да је моја потраживања продала и да ми да тачне податке о овој компанији, укључујући и жиро рачун како бих извршио плаћање обавеза, али ништа од тога није урађено – истакао је Илинчић.

Није помогла ни Амбасада Чешке

Због немогућности да ступи у контакт са овом компанијом Илинчић се обраћао и Амбасади Чешке Републике у Подгорици, али ни они нису могли да му помогну.

Из амбасаде су ми одговорили да нису успјели да дођу до било каквог контакта ове фирме, те да је и њима позната само адреса у Прагу коју имам и ја, али су ме информисали да је компанија Лунез Оне презадужена и да јој је 4. јуна изречено заложно право.

Илинчић је све до 2017. године безуспјешно покушавао да ступи у контакт са овом компанијом, све док ову фирму није наводно представљала једна београдска компанија.

– Са њима сам контактирао у више наврата, али безуспјешно. Нисам нашао начин да своје обавезе измирим, а онда је та београдска компанија престала да заступа Лунез и од тада не могу никако да их пронађем – рекао је Илинчић.

Илинчић је у последњих неколико мјесеци одржао и неколико састанака са Првом банком, на којима није пронађено рјешење, јер банка и даље тврди да су то њена потраживања.

– Прва банка тражи да прихватим цијену за земљиште 95 000 еура, односно 5,83 еура по метру квадратном, а земљиште које се граничи са мојим се продаје 50 еура по квадрату. Банка жели да ми сву имовину чија је вриједност вишеструко већа од кредита узме за четвртину њене вриједности – закључио је Илинчић.

Из Прве банке су истакли да је рачун компаниjе Илинг-Интер блокиран због постоjања дуга у износу од преко милион еура, те да износ накнаде за коју су продата потраживања наведеноj фирми представљаjу пословну таjну коjу не могу да учине доступном због повjерљивости.

– Уступањем потраживања уз накнаду Лунез Оне jе ступио у сва права и обавезе умjесто Прве Банке у складу са Законом о облигационим односима, тако и у право на принудну наплату – навели су из Прве банке.

Прва банка такође негира да Илинчић годинама не може ступити у контакт са компаниjом Лунез Онe.

– Прва банка jе упозната да jе Илинчић имао комуникациjу и састанке са представницима компаниjе Лунез Оне, док су на његов захтjев и представници Прве банке присуствовали неким од одржаних састанака у циљу конструктивног доприноса да се предметни спор риjеши. Међутим, нажалост, изостао jе краjњи договор и поред уложеног напора свих укључених да се од стране Илинчића измири потраживање, па чак ни уз одређени попуст – наводе из банке.

Прва банка је истакла и да уколико Илинчић има искрену намjеру да вансудски измири своj дуг, вjеруjу да се може наћи рјешење прихватљиво за све стране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:45