/ - FOTO: MINISTARSTVO
05/12/2023 u 08:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vuković: Jačati politike u suzbijanju sive ekonomije i u regulisanju tržišta nekretnina

Naime, kako je saopšteno tokom sastanka, na inicijativu Fondacije „Petrović Njegoš“, pokrenuta je ideja izgradnje univerzitetske bolnice u Crnoj Gori, o čemu je razgovarano i u Ministarstvu zdravlja

Ministar finansija, Novica Vuković primio je u kurtoaznu posjetu Anne-Marie Maskay, ambasadorku Francuske u Crnoj Gori. Ona je, kako navode u saopštenju iskazala spremnost zemlje koju predstavlja da Crnoj Gori pruži punu političku i tehničku podršku na putu strukturnih reformi, pokretanja novog investicionog ciklusa i ostvarenja ciljeva evropske agende.

Prilikom prvog susreta, ambasadorka Maskay čestitala je ministru imenovanje na funkciju, koja podrazumijeva upravljanje, kako je ocijenila, jednim od najznačajnijih i najzahtjevnijih resora  u državi.

Ministar Vuković kazao je da je Ministasrtvo finansija u proteklih mjesec intenzivno radilo na  identifikovanju oblasti gdje je potrebno jačati politike, te da su kao takve, između ostalog, prepoznate suzbijanje sive ekonomije, regulisanje tržišta nekretnina i jačanje zelene ekonomije.

image
- FOTO: MINISTARSTVO FINANSIJA

Poručio je da je cilj resora, na čijem je čelu,  unaprjeđenje svih procesa u oblasti javnih finansija i promptno postizanje vidljivih rezultata na tom polju, koje će podrazumijevati i promjenu određenih zakonskih okvira, a u čemu bi, iskustvo i podrška Francuske, bili od izutetnog značaja. Kazao je da je pred Ministarstvom finansija veoma težak i odgovoran zadatak da, u vrlo kratkom roku, kreira  najrealniji budžet, u odnosu na date okolnosti ali i da donese sveobuhvatan program ekonomskih politika, koji će podrazumijevati agilniji i produktivniji fiskalni sistem, optimizaciju budžetskih troškova, smanjenje javnog duga i prepoznavanje projekata koji će dati dugoročniji fiskalni efekat.

Razgovore sa Francuskom delegacijom, ministar Vuković  nastavio je u prisustvu princa Nikole Petrovića Njegoša i prof. dr  Didiera Houssinaa, predstavnika francuske bolnice APHP Internationale (Assistance Publique-Hopitaux de Pris), kao i članova Fondacije “Petrović Njegoš” i predstavnika kompanije Bouygues Construction International, koji su prezentovali planirani projekat izgradnje univerzitetske bolnice, po evropskim standardima, u Crnoj Gori.

Naime, kako je saopšteno tokom sastanka, na inicijativu Fondacije „Petrović Njegoš“, pokrenuta je ideja izgradnje univerzitetske bolnice u Crnoj Gori,  o čemu je razgovarano i u Ministarstvu zdravlja.

Projekat, u skladu sa ekološkim standardima, kako su informisali, bio bi uvezan sa evropskim digitalnim zdravstvenim sistemom i izgrađen u saradnji sa francuskim kompanijama APHP,  pripadnicom  jednog od najvećih univerzitetskih bolničkih lanaca u Evropi i Bouygues,  koja ima dugu tradiciju u izgradnji  više od 500 zdravstvenih centara.

Princ Nikola Petrović Njegoš kazao je da mu je čast i privilegija što su pokrenuti razgovori o izgradnji ovakve zdravstvene ustanove, koja bi, zahvaljujući ekološkom pristupu i koncepciji njege,  bila od značaja, ne samo za Crnu Goru, već i Evropu.

Ministar Vuković saopštio je da apsolutno podržava ideju osavremenjavanja crnogorskog zdravstvenog sistema i poručio da će se nastavak razgovora na ovu temu dalje voditi  na nivou Vlade, resora zdravlja i finansija i kredibilnih francuskih partnera, koji su iskazali spremnost za saradnju.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 22:08