Sa sastanka delegacija Ministarstva finansija i MMF-a / - FOTO: MF
29/01/2024 u 17:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vuković: U naredne tri godine planiramo smanjenje deficita na ispod tri odsto BDP-a

Projektovano je i ostvarivanje suficita tekuće potrošnje čime se postiže „zlatno fisklano pravilo“ budžeta da se sve tekuće obaveze države servisiraju iz tekućih prihoda

Crna Gora je izglasala racionalni i održivi budžet za tekuću godinu kojim je obezbijeđeno redovno servisiranje svih obaveza države, ali i podrškau pokretanju novog investicionog ciklusa, saopštio je ministar finansija Novica Vuković šefu delegacije MMF-a za Crnu Goru Srikantu Seshadriju, koji u našoj zemlji boravi sa ciljem redovnih konsultacija po članu IV Statuta MMF-a.

Vuković se osvrnuo na do sada realizovane aktivnosti 44. Vlade u oblasti fiskalne politike, a koje se prevashodno odnose na kreiranje racionalnog i održivog budžeta za tekuću godinu kojim je obezbijeđeno redovno servisiranje svih obaveza države, ali i podrška pokretanju novog investicionog ciklusa koji će biti u funkciji ubrzanijeg rasta i razvoja naše zemlje.

Kroz smanjenje neproduktivne potrošnje, širenje poreske baze i mjera na suzbijanju sive ekonomije, planirano je dodatno generisanje prihoda, dok je rast ekonomije projektovan na 3,8 odsto BDP-a.

U kontekstu makroekonomskih projekcija u narednom trogodišnjem periodu, kako je ministar Vuković istakao, očekuje se smanjenje deficita budžeta na ispod 3 odsto BDP-a, kao i uspostavljanje opadajućeg trenda javnog duga na nivo od oko 60 procenata.

Takođe,  u navedenom periodu projektovano je i ostvarivanje suficita tekuće potrošnje čime se postiže „zlatno fisklano pravilo“ budžeta da se sve tekuće obaveze države servisiraju iz tekućih prihoda

Seshadri je istakao da će u naredne dvije sedmice, tim koji predvodi, imati aktivne razgovore kako sa predstavnicima Ministarstva finansija, tako i ostalih relevantnih crnogorskih instituc

Tim MMF-a će objaviti Završnu izjavu, koja daje pregled njegovih preliminarnih nalaza, što je uobičajena praksa za sve države članice.

Podsjećamo, posljednja  misije MMF-a u vezi sa konsultacijama po članu IV je bila u decemebru 2021, a izvještaj sa te misije je objavljen u februaru 2022. godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:16