Пензионери КАП-а
23/01/2022 u 06:50 h
Draško Milačić, Marko StojanovićDraško Milačić, Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За 10 дана 150 пријава за отпремнине пензионера рударско-металског сектора

Наше процjене, на бази података са коjима располажемо, jесу да би овим законским рjешењем право могло да оствари око 1.300 радника. Након достављања документациjе, стручни тим ће о свакоj приjави поjединачно одлучивати - казали су из МЕР-а

До 20. јануара, односно за десет дана, 150 пензионера и бивших радника из рударско-металског сектора, доставило је Министарству економског развоја (МЕР) документацију за исплату отпремнина.

– Одмах након ступања Закона на снагу отворили смо позив. Тачниjе, 10. jануара jе отпочела приjава и до сада jе поднесено више од 150 приjава. Напомињемо да jе позив отворен до 10. марта 2022. године – навели су из МЕР-а, на чијем је челу министар Јаков Милатовић.

”Из МЕР-а су навели да због подношења иницијативе неће стопирати процес пријава, као и да немају информације да ће Уставни суд стопирати пријаве док не одлучи по иницијативи радника са сјевера

Они очекују око 1.300 пријава за отпремнине.

– Паралелно са израдом овог законског рjешења, радили смо одређене анализе коjе су показале коjи би то броj радника био и из коjих привредних субjеката коjи се односи на сектор рударске и металске индустриjе. Наше процjене, на бази података са коjима располажемо, jесу да би овим законским рjешењем право могло да оствари око 1.300 радника. Након достављања документациjе, стручни тим ће о свакоj приjави поjединачно одлучивати – казали су из МЕР-а.

Због закона протестовали "металци" и "жељезарци"

Законом којим је прописано да се обештете бивши радници рударског и металског сектора, нису обухваћене групе бивших радника никшићких индустријских гиганата "Металца" и "Жељезаре", па су своје незадовољство радници ових предузећа исказали протестима испред зграде Скупштине у Подгорици. Бивши радници и пензионери ових предузећа, тада су захтијевали да се пронађе рјешење како би и они били обухваћени законом, те тражили састанак са предсједником парламента Алексом Бечићем. У својим апелима упућеним надлежним институцијама, радници ових предузећа захтијевали су да се исправи неправда коју трпе, те да им је отпремнина обећавана годинама. Тада су поручили да су спремни и на радикализацију.

Радници са сјевера су прошле седмице доставили Уставном суду иницијативу којом траже да се закон поништи, јер су они дискриминисани. Из МЕР-а су навели да због подношења иницијативе неће стопирати процес пријава, као и да немају информације да ће Уставни суд стопирати пријаве док не одлучи по иницијативи радника са сјевера.

– Бивши запослени коjи испуњаваjу услове предвиђене Законом о остваривању права на финансиjску подршку лицима коjа су била запослена у привредним друштвима у сектору рударске и металске индустриjе, имаjу право на финансиjску подршку у неопорезивом фиксном износу од 12.000 еура, коjи ће бити исплаћен у четири транше. Намjера Министарства економског развоjа jе да исплата првог диjела овог износа буде до краjа марта текуће године, а друга до краjа септембра 2022. Исти принцип ће бити кориштен и за 2023. годину. За спровођење овог закона издвоjена су посебна финансиjска средстава из буџета Црне Горе. Средства ће се обезбиjедити у буџету за 2022. и 2023. годину у износу од 12.000.000 – навели су из МЕР-а.

Бивши радници КАП-а, Метлаца, Рудника боксита, Рудника мрког угља, Прераде, Ковачнице и ФЕП-а имају право на исплату отпремнина по овом закону.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:51