Maida Gorčević / - SASAMATIC/VLADA CRNE GORE
20/06/2024 u 13:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Za Crnu Goru oko 383 miliona eura za planirane mjere i korake u okviru Reformske agende

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o procesu pripreme Reformske agende za Instrument EU za reforme i rast, s Predlogom osnovnih reformskih mjera i koraka za Reformsku agendu. Ovaj dokument prethodi usvajanju finalnog dokumenta Reformske agende, planiranom za jul.

- Prema propisanoj metodologiji Evropske komisije, za Crnu Goru je određen iznos od oko 383 miliona eura, od čega je oko 255 miliona eura kredita pod povoljnim uslovima i 128 miliona eura bespovratnih sredstava EU, objasnila je ministarka evropskih poslova, Maida Gočević predstavljajući Informaciju i dodala da vrijednost Instrumenta EU za reforme i rast, za cijeli Zapadni Balkan iznosi 6 milijardi eura za period 2024-2027.

Od ukupnog iznosa podrške planirano je da polovina, odnosno oko 190 miliona eura bude dodijeljeno u vidu direktne budžetske podrške, dok će druga polovina sredstava biti dodijeljena za finansiranje infrastrukturnih projekata i implementirana kroz mehanizam Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO), objasnila je Gorčević i dodala da je shodno najavama Evropske komisije, planirano da se, od ukupnog iznosa, 7 posto sredstava dodijeli na početku sprovođenja Plana rasta, a ostatak u šest polugodišnjih tranši podrške, u zavisnosti od stepena realizacije planiranih reformi.

Ona je dodala da je Vlada, nakon konsultacija sa nadležnim službama Evropske komisije, identifikovala četiri ključne oblasti politika u kojima će dalje biti definisane reformske mjere: poslovno okruženje i razvoj privatnog sektora; digitalna i energetska/zelena tranzicija; razvoj ljudskog kapitala i vladavina prava/temeljna prava. Krajem januara ove godine formiran je Radni tim za pripremu Reformske Agende za Instrument EU za reformu i rast, čijim radom koordinira Ministarstvo evropskih poslova.

- Finalni Predlog osnovnih reformskih mjera i koraka za Reformsku agendu sadrži 32 indikativne prioritetne reformske mjere u okviru četiri oblasti politika, 14 podoblasti politika (sektora) i korake definisane kao neophodne za ispunjavanje reformi. Definisani koraci ujedno sadrže i pokazatelje uspjeha odnosno indikatore, koji će biti osnov za praćenje napretka u sprovođenju reformskih mjera i procjenu EU o ispunjenosti uslova za dodjelu sredstava, kazala je Gorčević.

Božović: Crna Gora sve bliža članstvu u EU

Pojašnjavajući pojedinačne reformske mjere, ministarka evropskih poslova objasnila je da će se ovim izdašnim paketom sredstava realizovati aktivnosti usmjerene na unapređenje rezultata istraga, potvrđenih optužnica i pravosnažnih presuda u slučajevima organizovanog kriminala, te sveobuhvatan pregled izbornog pravnog okvira. „Nadalje, implentiraće se reforme u pogledu poboljšanja javnih nabavki i jačanja integriteta inspekcijskih službi“, navela je Gorčević dodajući da će set reformskih koraka biti usmjeren na razvijanje digitalne infrastrukture, dok će se na razvoju ljudskog kapitala doprinijeti reforma socijalnih i sistema dječije zaštite i ulaganje u sve nivoe obrazovanja i digitalno obrazovanje.

Prema njenim riječima, nakon što je Vlada usvojila Informaciju o procesu pripreme Reformske agende za Instrument EU za reforme i rast, radni tim će finalizovati narativni dio dokumenta shodno obrascu koji je definisala Evropska komisija. Nakon usaglašavanja dokumenta s nadležnim službama Evropske komisije, biće dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 11:56