/ - UNSPLASH, SKRINšOT
06/07/2023 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Za projekte u lokalnim samoupravama 1,5 miliona eura

Višemjesečna konstruktivna saradnja rezultirala je dogovorom o optimalnom uslovima za raspodjelu bespovratnih sredstava opštinama u iznosu od 1,5 miliona eura

Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond) opredijelio je 1,5 miliona eura za projekte u lokalnim samoupravama u oblastima zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Iz Zajednice opštine (UOM) saopštili su da su generalna sekretarka UOM Mišela Manojlović i izvršni direktor Eko-fonda Draško Boljević potpisali Memorandum o saradnji.

- Višemjesečna konstruktivna saradnja rezultirala je dogovorom o optimalnom uslovima za raspodjelu bespovratnih sredstava opštinama u iznosu od 1,5 miliona eura- navodi se u saopštenju.

Manojlović je rekla da je uvjerena da će saradnja UOM-a i Eko-fonda omogućiti realizaciju ambicioznih projekata za rješavanje ekoloških problema koji utiču na životnu sredinu i građane Crne Gore i projekata kojima se obezbjeđuje energetska efikasnost.

Ona je zahvalila kolegama iz Eko-fonda na razumijevanju i spremnosti da zajednički utvrde fleksibilnije uslove predstojećih javnih poziva, kako bi šansu za dobijanje bespovratnih sredstava dobile i najugroženije opštine, što, kako je dodala, do sada nije bio slučaj.

- U krajnje teškim uslovima u kojima posljednjih godina najveći broj opština ostvaruje svoje funkcije, subvencije koje Eko-fond stavlja na raspolaganje opštinama predstavljaju značajan podsticaj i bude nadu da će se taj trend nastaviti- kaže se u saopštenju.

Manojlović je podsjetila da je UOM od ove godine već pokrenuo proces subvencioniranja opština i prvi put imao priliku da iz sopstvenih sredstava finansijski podrži njihove razvojne projekte u vrijednosti od preko 350 hiljada eura.

Ona je podršku najavila i ubuduće.

Boljević je istakao da Eko-fond teži da kroz pružanje finansijske i tehničke podrške postane jedan od pokretača snažnijeg ekonomskog, privrednog i infrastrukturnog razvoja lokalnih samouprava.

- Ovo je trenutak kada vam predstavljamo usvojeni program rada za ovu godinu i za koje projekte imamo namijenjena sredstva- naveo je Boljević.

Kako je kazao, jedinice lokalne samouprave treba da iskažu spremnost za rješavanje gorućih pitanja iz oblasti za koje je novac opredijeljen i iskoriste mehanizme koje im Eko-fond pruža.

Navodi se da je Eko-fond predstavio mogućnosti za dobijanje bespovratnih sredstava za projekte u oblastima zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz javne konkurse EKO fonda za ovu godinu.

Kako je saopšteno, kroz sedam javnih poziva koji će biti raspisani u ovoj godini, lokalne samouprave će imati priliku da kandiduju projekte koji se odnose na nabavku energetski efikasnih vozila, nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema na objektima lokalnih samouprava, ugradnja/zamjena kotlova.

"Opštine će imati priliku da kandiduju projekte koji se odnose na razmjenu postojeće ulične rasvjete LED svetiljkama, uklanjanje otpada odbačenog u životnu sredinu, nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom i projektovanje, uređenje i održavanje zelenih površina", kaže se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:05