/ - FOTO: PORT OF ADRIA
07/10/2023 u 14:03 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zapsoleni u kompaniji Port of Adria najavili štrajk: Traže povećanje zarada za 40 odsto

Čelnici Sindikata su danas potvrdili da će štrajk upozorenja radnika biti održan 12.oktobra, a ukoliko poslodavac ne poveća zarade stupiće u generalni štrajk

Radnici pomorske kompanije Port of Adria (PoA) najavili su štrajk upozorenja zbog veoma niskih zarada i ugrožene  egzistencije zaposlenih. Čelnici Sindikata su danas potvrdili Primorskom portalu da će štrajk upozorenja radnika biti održan 12.oktobra, a ukoliko poslodavac ne poveća zarade stupiće u generalni štrajk. Radnici traže povećanje zarada za 40 odsto ističući da su prosječne plate u Port of Adriji niže od crnogorskog prosjeka što nije karakteristično za lučka preduzeća. Oba Sindikata su saglasna da 30 dana daju rok poslodavcu da udovolji zahtjevu radnika.

- Štrajk upozorenja će biti održan 12.oktobra od 9.00 -10.00 časova u preduzeću. Radnici će biti na radnim mjestima, ali neće obavljati radne zadatke, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u PoA Zoran Martinović. Štrajk podržava i Sindikalna organizacija PoA na čijem čelu je Ratko Stanisavljević.

Izvršni direktor PoA  Sedat Kara upoznat je u petak sa zahjtjevima radnika tokom razgovora sa čelnicima oba Sindikata, kaže Stanisavljević i dodaje da će shdno Zkaonu o radu i Zakonu o štrajku u ponedeljak   menadžment dobiti  i pismeno obajvještenje.

Iz sindikata navode da skoro polovina zaposlenih u  firmi radi za minimalnu platu od 450 eura. Neprihvatljivo je, ističu iz Sindikata, što radnici sa istom stručnom spremom uz preko 20 godina radnog staža imaju 450 eura platu kao zaposleni koji je počeo raditi prije dva mjeseca. Za iste poslove radnici u privatizovanom dijelu Luke Bar imaju za nekoliko stotina niže plate nego njihove kolege koji su ostali u preduzeću AD Luka Bar čiji je većinski vlasnik država. Vrijednost koeficijenta u PoA je niža nego u Luci Bar za ista radna mjesta.

Kako naglašavaju iz Sindikata u PoA se Kolektivni ugovor ne poštuje. Problem zaposlenih u PoA je što su koeficijenti i startni osnov za obračun plata niski.

Prosječna zarada zaposlenih u PoA je 680 eura, a u državni 799 eura. Sindikalci  ukazuju da je prosječna plata u Port of Adri niža preko 100 eura od crnogorskog prosjeka što ranije  nije bio slučaj.

Prema riječima predsjednika Sindikalne organizacije zaposlenih u PoA, Zoran Martinović, lučki poslovi uvjek su bili bolje plaćeni od prosjeka. Prije privatizacije njihove plate su bile za oko 25 odsto veće od prosječnih u državi.

Port of Adria ima 315 zaposlenih, u momentu kada je preduzeće privatizovano, od januara 2014.  bilo je preko 570 radnika.

Čelnici oba Sindikata zaključuju da za 10-tak godina od kada je privatizovan dio Luke Bar u Port of Adriji sadašnje stanje u kompaniji se može ocjeniti najlošijim.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:03