Са ванредне сједница СО о болници / -к.м.
22/01/2022 u 08:19 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Затварањем болнице Мељине гаси се и Институт Игало

Ако затворимо болницу Мељине, аутоматски смо закључали Институт. Требамо да дамо енергични апел да почну надлежни да рјешавају проблем већ данас. Херцег Нови мора да има болницу, децидан је директор Института Саво Марић

На јуче одржаном ванредном засиједању СО Херцег Новог, са само једном тачном дневног реда – актуелна ситуација и статус Приватне здравствене установе Мељине, одборници су једногласно донијели четири закључка.
– У складу са дугом традицијом Болнице Мељине у Херцег Новом, њеном незамјењивом улогом у остваривању здравствене заштите грађана Херцег Новог, као и незаобилазним значајем за остваривање стратегијске привредне дјелатности за Црну Гору, а то је здравствени туризам, чији је носилац Институт "Др Симо Милошевић" у Игалу, не смије се дозволити затварање једине болнице на подручју општине Херцег Нови. Ради обезбјеђивања болничке здравствене заштите грађана и гостију Херцег Новог, неопходно је да Влада обезбиједи стабилно финансирање и функционисање болнице Мељине на мјесечном нивоу до проналажења трајног рјешења за болницу у Херцег Новом у оквиру система јавног здравства Црне Горе. Апелујемо на Министарство здравља да са особљем болнице Мељине, које је неопходно за њено функционисање, склопи уговоре о раду на неодређено вријеме и да им обезбиједи исти статус као особљу свих других болница у систему јавног здравства Црне Горе. Скупштина општине Херцег Нови се обавезује да ће у континуитету пратити управне и судске процесе везане за Болницу Мељине и да ће поводом овог питања редовно обавјештавати одборнике Скупштине општине и грађане Херцег Новог – пише у закључцима.

Држава да преузме Мељине

Стеван Катић, предсједник Општине, мишљења је да би држава требало да преузме болницу Мељине, а до тада и док се не ријеше правни процеси и питање имовине, да се мора наћи начин да се обезбиједи нормално функционисање болнице.
Јован Суботић, одборник Новске листе запитао је да ли је могуће да у болници Мељине неко види само парцелу за нове хотеле и смјештајне капацитете. Драгана Станишић, такође из Новске листе, поручила је да ова политичка партија неће дати Болницу Мељине "по било коју цијену, па чак и ако треба да се иде ка грађанској непослушности".

Горан Комар је оцијенио да је питање болнице и цивилизацијско питање, те да је болничка услуга у Херцег Новом неопходна. Слободан Радовић Крушо,одборник ДПС-а, казао је да Атлас група није испоштовала ниједан сегмент приватизационог уговора, што је разлог да се прекине уговор и да се болница уведе у систем јавног здравља. Саво Никовић, одборник Демократа, такође је за опцију продаје болнице и изградњу нове. Тамара Вујовић, одборница Демократа, казала је да болница треба граду и упитала представника Министарства здравља да ли је могуће наћи кредитора да подрже такав пројакат нове болнице и који су од ових модела најближи Влади. Предраг Дабовић, одборник ДПС-а тврди да нема нити једног јединог разлога да се болница угаси. Захтјев да се болница уведе у систем јавног здравства, упутио је и Живко Крунић, одборник ДФ-а.


Оливера Елез, директорка болнице, казала је да установа остварује приходе преко уговора са Фондом здравства, али да она нису довољни за несметано функционисање већ су потребна додатна средства која су до сада добијали из Буџета и уз помоћ Владе. Осим финансијског, указала је и на проблем недостајућег кадра и статус болнице. По њој, ситуација је толико алармантна по питању кадрова, да се за шест година неће имати коме оставити болница.
Др Саво Марић, в.д. директор Института "Др Симо Милошевић", подсјетио је да ово није прва скупштина о болници, али се нада да ће бити почетак рјешавања највећих проблема у нашем граду.
– Овај проблем није више у домену политике, дошао је на правни терен и видимо да имамо шансе да буде ријешен. Фирма која је приватизовала болницу и њен власник, понашали су се као да им није циљ да опстане болница. Институт Игало је узрочно- посљедични проблем. Важно је да опстану уговори са фондовима Црне Горе и Скандинавије, обезбиједили смо све сертификате. Један од услова да уговор са Скандинавцима опстане јесте да Херцег Нови има болницу. Ако затворимо болницу Мељине аутоматски смо закључали Институт. Требамо да дамо енергични апел да почну надлежни да рјешавају проблем већ данас. Херцег Нови мора да има болницу – децидан је Марић.
Лука Ђукановић, директор директората у Министарству здравља, казао је да због правних процеса, Министарство здравља има ограничен фокус дјеловања.
– Оно што Министарство здравља ради јесте да проналази модел у сарадњи са Министарством финансија и социјалног старања, Фонда за здравствено осигурање и осталим релевантним учесницима. Моделе ћемо презентовати јавности, а на састанку 1. фебруара имаћемо јасније смјернице – казао је Ђукановић.
Славица Дробњак, предсједница синдиката ПЗУ Мељине, предложила је да се сви уговори о раду, тренутно и убудуће, запосленим радницима пишу на неодређено вријеме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:08