/ PES
09/06/2024 u 16:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zečević: Grgiću, dok si još tu, žrtvuj se i smanji sebi platu da zaustavimo inflaciju

Milan Zečevića poslanik Pokreta Evropa sad, poručio je savjetniu predsjednika Crne Gore za ekonomiju i ekonomsku diplomatiju, Mladenu Grgiću da se "žrtvuje i smanji sebi platu". On je ragovao nakon izjave Grgića da povećanje zarada stimuliše rast inflacije.

- Pitam savjetnika predsjednika Crne Gore za ekonomiju, gospodina Grgića, šta bi se desilo da nije bilo programa Evropa Sad 1 i kako bi građani sa minimalnom platom od 250 eura mogli da prehrane svoje porodice? Dok je inflacija na globalnom nivou (izazvana pandemijom i ratom u Ukrajini) destabilizovala svjetsku ekonomiju i dovela do povećanja cijena hrane u cijeloj Evropi, da li bi imali alternativu -navodi Zečević.

Grgić: Povećanje zarada stimuliše rast inflacije

- Primjenom programa Evropa Sad 2, kao što je bio i slučaj sa programom Evropa Sad 1, gospodine Grgiću, nema podiznja cijena, što znači da nema ni inflacije - jer se uvećava neto, a ne bruto zarada. Smatram da bi kao savjetnik predsjednika za ekonomska pitanja trebalo da znate da do inflacije dolazi upravo obrnutim procesom: neselektivnim podizanjem bruto zarada. Tako da je apsolutno jasno da su vaše analize na nivou politikanstva i jedan u nizu pokušaja da zbunite javnost - dodaje on.

Ističe da program Evropa Sad 2 se realizuje u punom kapacitetu i sa ciljem da u novim ekonomskim uslovima koje stvaramo, zadržimo mlade ljude da ostanu i rade u Crnoj Gori, a ne da, kao do sad, idu u inostranstvo zbog boljih uslova za rad i većih zarada.

- I na kraju, savjetniče predsjednika, ako mislite da je “spas” za našu državu da plate budu najniže u regionu, žrtvujte se i smanjite sebi plate da zaustavite inflaciju. Da ovog puta ne pominjemo toškove prekobrojnih delegacija, koje uz predsjednika obilaze sve meridijane bez nekog naročitog ekonomskog efekta - zaključuje Zečević.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 09:12