Miodrag Daka Davidović / - FOTO_ ŽELJKO ŠAPURIć
09/08/2022 u 11:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Davidović: Ono što je oteto da se vrati Željezari

Davidović je kazao da država treba da zna da 250 porodica zavisi od ovoga, da on neće da pravi sirotinju od radnika Željezare, da neće davati socijalne plate radnicima

Počeo je sastanak radnika Željezare i nikšićkog biznismena Miodraga Dake Davidovića koji je najavio da će otkupiti Željezaru.

On je kazao da je ponudio 15,1 milion eura za kupovinu fabrike zato što je računao da nudi isto što i turska kompanija u vrijeme kada je kupila Željezaru.

Poručio je da od države ništa ne traži, bez ono što je pošteno.

- Tražimo samo ono što je Željezarino, ono što je oteto da nam se vrati. Do današnjeg dana nijesmo dobili odgovore i mi više nemamo šta da čekamo. Tosjali grupa je dala 72 sata da se čujemo i popričamo, mi se nadamo da će država održati riječ. Ovo državu košta 0 eura - istakao je Davidović.

On je rekao da će sada predati papire u institucije i čekati odgovor.

Davidović je kazao da država treba da zna da 250 porodica zavisi od ovoga, da on neće da pravi sirotinju od radnika Željezare, da neće davati socijalne plate radnicima.

Gdje sam ja - tu su najviše plate, istakao je Davidović.

Dodao je da čeka realnu cijenu, ne onu koju je  ponudio na početku, ni onu koju su oni ponudili, nego da se nađe i kompromis.

- U četvrtak u 15 sati ćemo odgovoriti ko nije odgovorio. Znaćemo ko je odgovorio pozitivno, a ko nije i zbog čega. Mi moramo sve imati napismeno, jer Željezara neće zavisiti ni od jedne vlasti. Najbitniji je odgovor države, da li će ispuniti obećanje i pomoći - poručio je.

Davidović je juče imao sastanak sa predstavnicima turskog Tosčelika oko preuzimanje Željezare. Zvaničnih izjava nakon sastanka nije bilo.

image

Miodrag Daka Davidović

- FOTO_ ŽELJKO ŠAPURIć

(VIDEO) Daka preuzima Željezaru do kraja sedmice?

Naime, prekjuče se su tokom čitavog dana mediji i radnici pokušavali da stupe u kontakt sa Davidovićem, međutim nije odgovarao na pozive i poruke, a tek nešto poslije 20 časova saopštio je radnicima da će se pregovori nastaviti. 

Pregovori oko preuzimanja Željezare koje vode nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović i predstavnici Tosjali grupe, i dalje nisu doveli do konkretnih pomaka, pa će radnici ostati u krugu fabrike dok se situacija ne riješi. Kako se nezvanično moglo čuti, očekuje se da Davidović do kraja ove sedmice preuzme upravljanje fabrikom.

image
FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Radnici su juče u više navrata tokom dana poručivali da očekuju konkretne informacije kada će biti preuzeta Željezara, a u suprotnom su najavili radikalizaciju.

image
FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

– Očekivanja radnika je da se napokon kaže da se fabrika preduzima. Radnici više nemaju strpljenja. Imali smo strpljenja, ne 66 dana od kad prostestujemo, nego deset godina – kazao je ranije  predsjednik Sindikata Ivan Vujović. Vujović je istakao i da je obavio razgovor sa Davidovićem, te da će se razgovori sa turskim vlasnicima nastaviti i narednih dana.

Radnici Željezare protestuju već dva mjeseca, odnosno od najave kompanije Toščelik da će kompaniju preregistrovati i time otpustiti 229 radnika, a da će u novoformiranom preduzeću ostati samo 25 radnika. Radnicima turski investitor garantuje isplatu zarada zaključno sa 1. septembrom.

Kao jedini zainteresovani za kupovinu kompanije, pojavio se Davidović istakavši da je Željezaru moguće pokrenuti, a najavio je i ugradnju solarnih panela. Davidović je izričito poručio Vladi da u nikšićko preduzeće želi da uđe samostalno te da ne traži pomoć države, a kako bi uspio da otkupi kompaniju od turskog investitora, nedavno je prodao dio vlasništva u sopstvenoj kompaniji "Neksan" ruskom investitoru Aleksanderu Mećetinu, koji je vlasnik brenda "Beluga".

VIDEO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:17