/ - FOTO: CBCG
23/03/2023 u 17:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Žugić na forumu Bečke inicijative: Na inflaciju utiče povećanje plata koje nije praćeno rastom produktivnosti

Sa skupa je poručeno da će se „inflatorni rast ove godine usporiti, kako u razvijenim ekonomijama, tako i u ekonomijama u razvoju, kao rezultat stabilizacije cijena sirovina, smanjenja pritisaka na strani ponude i odlučne reakcije monetarnih vlasti“

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić učestvuje na godišnjem forumu Bečke inicijative čiji je domaćin ove godine Narodna banka Republike Sjeverne Makedonije i koji se održava od 22. do 24. marta u Skoplju.

Kako je saopšteno iz Centralne banke, skup je otvorila guvernerka Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije Anita Angelovska-Bezoska, a u prvoj panel sesiji, pod nazivom „Monetarna i fiskalna politika u svijetu visoke inflacije“ govorili su i guverner CBCG dr Radoje Žugić, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, guverner Narodne banke Slovačke Peter Kažimir, ministar finansija Sjeverne Makedonije Fatmir Besimi i potpredsjednica Evropske investicione banke Lilijana Pavlova.

Sa skupa je poručeno da će se „inflatorni rast ove godine usporiti, kako u razvijenim ekonomijama, tako i u ekonomijama u razvoju, kao rezultat stabilizacije cijena sirovina, smanjenja pritisaka na strani ponude i odlučne reakcije monetarnih vlasti“.

- Znaci usporavanja su već vidljivi, ali je još rano za proglašavanje pobjede nad inflacijom. Ključno je sačuvati stabilnost cijena, ali i finansijsku stabilnost, jer je to jedini način da se očuva povjerenje javnosti. Istovremeno, finansijski sistemi treba da se prilagode prelasku u zelenu i digitalnu budućnost- istaknuto je u uvodnim govorima na prvoj panel sesiji.

Guverner CBCG osvrnuo se na situaciju u Crnoj Gori, navodeći da je jedan od ključnih unutrašnjih faktora koji utiče na inflaciju nedavno povećanje plata, koje nije praćeno ni rastom produktivnosti niti stvaranjem nove vrijednosti.

- Rast zarada je stimulisao tražnju, ne samo za proizvodima i uslugama, već i za kreditima, što je u određenoj mjeri podstaklo inflatorna očekivanja i djelovalo u inflatornom pravcu. U srednjem roku, ovo može usloviti povećanje budžetskog deficita, čije je servisiranje već otežano, usljed pogoršanja uslova zaduživanja- dodao je Žugić.

Bečka inicijativa“ je platforma koja povezuje međunarodne finansijske institucije, bankarske regulatore i predstavnike bankarskih grupacija iz Evrope, prisutne u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope. Osnovana je koordinacijom Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, tokom prvog talasa globalne finansijske krize 2009. godine.

Na Godišnjem forumu u Skoplju učestvuju guverneri centralnih banaka iz regiona Centralne i Jugoistočne Evrope i visoki predstavnici Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Evropske centralne banke i Evropske komisije, kao i predstavnici bankarskog sektora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:46