/ - FOTO: SRđAN BOLJEVIć
09/01/2024 u 07:17 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Abazović: Iznio sam dvije teorije o slučaju "Tunel"; Jovanović: Danas nismo čuli ništa novo

Svjedok Abazović je iznio je teorije koje su preovladavale ranije, da je namjera kopača tunela da se kontaminiraju dokazi iz istrage povodom ubistva Duška Jovanovića i da se ukrade kokain iz depoa Višeg suda. Ništa novo nije dodao i nisu predočeni novi dokazi, smatra advokat Jovanović

Bivši premijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saslušan je u svojstvu građnina, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. On je saslušan povodom izjave da ima operativnu informaciju ko je glavni osumnjičeni i šta je bio motiv za kopanje tunela koji vodi do depoa Višeg suda.

- Dao sam iskaz u svojstvu svjedoka, u korist tužitelja Marka Mugoše, u prisustvu njegovog advokata i određenih lica, koji se fokusiraju na slučaj tunela. Iznio sam operativne podatke koje sam imao o konfliktu premijera. Ne mogu naravno govoriti o detaljima i to sam rekao zato što ne smijem kršiti zakon. Međutim, oni imaju nadležnost, imaju mogućnost da zatraže od Vlade, od bilo koga, dostavljanje tajnih dokumenata i možda im nešto od toga bude od koristi- kazao je bivši premijer.

O operativnim saznanjima navodi da ih imaju i drugi nadležni organi. Kada su u pitanju njegova saznanja, ako se na kraju dokaže da neko od optuženih nije kriv, i ko će snositi odgovornost za ovaj izgubljeni slučaj, kaže da se “jako dobro zna ko sprovodi cijeli proces u Crnoj Gori”.

Detalji istrage: Kopači oružje iz depoa nosili koferima i kesama, pa sjeli u taksi

– Mi ne možemo izlaziti izvan naše nadležnosti. Dakle, proces je trenutno u početnoj fazi. Možda je trenutno u rukama policije. Ja nemam zaista ništa posebno da dodam. Mislim da su neki operativni podaci, neke teorije korisni kao putokaz. A sada možemo raditi na drugim nadležnim programima – kazao je Abazović.

Abazović je naglaio da misli da su neki opretivni podaci od koristi. Advokat Stefan Jovanović istakao je da je Abazović kao svjedok dao izjave koje nemaju snagu dokaza i da je Abazović kazao da ne može da kaže ko je nalogodavac.

- Zaista ne znam koja je poenta saslušanja, nejasno mi je, možda se radi o principu fame. Danas nismo čuli ništa novo, već sve od ranije. Iznio je teorije koje su preovladavale, da je namjera kopača tunela da se kontaminiraju dokazi iz istrage povodom ubistva Duška Jovanovića i namjera da se ukrade kokain iz depoa Višeg suda. Ništa novo nije dodao i nisu predočeni novi dokazi- smatra advokat.

Jovanović je kazao da ovakva saslušanja mogu samo da odugovlače istragu.

Podsjećamo, istragom o slučaju " Tunel"  obuhvaćeni su  Katarina Baćović, Marijan Vuljaj, Ivica Piperović i Nikola Milačić.  Istragom su obuhvaćeni i Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić. Grupa osumnjičena za kopanje tunela koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici, prema istrazi, tereti se za krivično djelo teška krađa i sprječavanje dokazivanja.

Prema navodima istrage, ženska osoba je, koristeći lažnu ličnu kartu na ime Andrijana Marić, posredstvom agencije za nekretnine zakupila poslovni prostor koji se nalazi u ulici Njegoševa broj 10 u Podgorici, sa podrumskim prostorijama ispod tog poslovnog prostora.

Saslušana još četiri svjedoka u slučaju "Tunel": Od promaјe u depou do provaliјe u sistemu

Zatim su probili betonski zid na depou i kroz tako načinjeni otvor, od 08. septembra 2023. do 11. septembra 2023. godine ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci. Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić nisu saslušani od strane državnog tužioca, jer se nalaze u bjekstvu. Takođe, istragom je obuhvaćeno i više nepoznatih osoba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:52