/ - MIROJE JOVANOVIć- FOTRO: ŽELJKA BOJANIć
13/06/2024 u 12:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Advokat Jovanović: SDT se ogradio od "državnog udara"

Advokat Miroje Jovanović rekao je da Vrhavno državno tužilaštvo ima mogućnost da spreči opstrukciju postupka za tzv. „državni udar".

Reagovanje Jovanovića prenosi portal RTCG:

Povodom informacija koje su prenijeli mediji, da je GST Vladimir Novović obavijestio nadređenog Vrhovnog državnog tužioca, Milorada Markovića, da navodno niko od postojećih tužilaca koji su na radu u SDT ne može iz objektivnih i drugih razloga više postupati u predmetu za tzv. "državni udar“, te da je od VDT-a tražio da se uključi u ovaj predmet, odnosno da oni zastupaju optužni akt, navodim sledeće:

Slučaj "Državni udar": Tužiteljka Protić otvorila bolovanje, Knežević tvrdi da je riječ o opstrukciji

Na glavnom pretresu od 13.05.2024. godine, koji je bio javan, upozorio sam vrlo jasno postupajuće sudsko Vijeće da smatram da na pretrese koji su zakazani za 20. i 21. jun 2024. godine niko iz SDT-a neće pristupiti i da će tako pokušati da vrše opstrukciju predmeta. Sud je saopštio da postoje procesne mjere ukoliko dođe do takve situacije. Kao branilac u ovom montiranom i farsičnom postupku, smatram da i pored ovakvih pokušaja SDT da se ogradi od predmeta, postoji rešenje koje vodi ka konačnom završetku postupka. Prva i najpravičnija mogućnost jeste da ukoliko pristupi bilo koji tužilac, sudsko Vijeće odbaci ovu i ovakvu optužnicu, što je trebalo učiniti još mnogo ranije.

Druga mogućnost je da na glavni pretres pristupi predstavnik Vrhovnog državnog tužilaštva - odnosno državni tužilac Maja Jovanović. Dotična je, po sopstvenom priznanju koje je iznela u svom aktu, tada kao vršilac dužnosti VDT-a, oznake Tu.br. 396/22 od 24 avgusta 2022. godine navela (direktan citat):

"iz spisa predmeta proizilazi da specijalni tužilac Saša Čađenović, preduzima mjere i radnje u skladu sa zakonskim propisima, te ne postoji nijedan razlog za njegovo izuzeće propisan čl.38 ZKP-a, to jest ne postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost u postupanju.“

Navedeno upućuje na nedvosmislen zaključak da je tužiteljka u VDT Maja Jovanović upoznata sa cjelokupnim spisom predmeta. Dakle, tužiteljka Jovanović Maja ima sve predispozicije da pristupi na glavni pretres 20. i 21. juna i održi završnu riječ. Ukoliko koleginica Jovanović iz bilo kog razloga nije u mogućnosti da pristupi, postoje i drugi tužioci u VDT koji su svakako upoznati sa ovim predmetom, jer je isti višekratno bio dostavljan tom organu najmanje počev od februara 2017. godine, jula 2018. godine, novembra 2019. godine, i u konačnom avgusta 2022. godine. Ovo ukazuje da Vrhovno državno tužilaštvo ima predstavnike koji su upoznati sa spisom predmeta, i koji mogu doći na glavni pretres, te ne postoje razlozi za odlaganje ili bilo kakvo dalje odugovlačenje postupka.

Kada bi VDT savesno i odgovorno pristupio ovom predmetu, mogao bi samo da zaključi ono što je vidjela i zaključila cjelokupna crnogorska i regionalna javnost i odustane od nepismene, lažne i monitirane Katnićeve optužnice. Neka im ne bude teško da, pored svih dokaza., a posebno digitalnih, pričitaju svjedočenje bivšeg visokog rukovodioca CIA Brajana Skota od 5. i 6. juna 2018. godine, koji je negirao notorne neistine iznijete u toj sramnoj optužnici", izjavio je Jovanović. 

On je rekao da je branilac nevino optuženih Andrije Mandića i Mihaila Čađenovića. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 19:26