SKY aplikacija / - SHUTTERSTOCK
28/06/2024 u 19:53 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Advokat Vuksanović Višem sudu povodom "SKY": Vi ste taoci nekritičkog ponašanja prema SDT-u

Advokat Miloš Vuksanović kazao je danas pred podgoričkim Višim sudom da se unaprijed zna da će svaka "SKY" optužnica biti potvrđena. On je u obraćanju naveo da je ta ustanova talac nekritičkog ponašanja prema SDT-u.

Sa njim su bili saglasni svi advokati iz redova odbrane, koji su angažovani u postupku povodom kontrole optužnice koja je podignuta za ubistvo Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Na ovom ročištu, pored ostalih, obratili su se putem video-linka podgoričkom Višem sudu iz suda u Beogradu i optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Belivuk o "SKY" optužnici: Crna Gora ne poštuje Evropski sud, Spajić tvrdi da idete u EU

Specijali državni tužilac Zoran Vučinić naveo je da je SDT prikupilo dovoljno dokaza za potvrđivanje ove optužnice i dodao da je i "SKY" na zakonit način pribavljen.

Svi optuženi su negirali navode optužnice i naveli da su saglasni sa advokatima koji su osporili "SKY" optužnicu. Veljko Belivuk je ukazao da Crna Gora ne poštuje Evropski sud pravde, kada je u pitanju "SYK", a da premijer Milojko Spajić tvrdi da naša zemlja ide ka EU (O tome opširnije OVDJE).

"POSTUPAK KONTROLE OPTUŽNICE JE FARSA":

- O ovoj optužnici, u smislu dokazne građe "SKY" materijala, mislim sve najgore. Ali potvrdite je, jer smo svjesni da sudbina ovog ročišta nije u rukama suda. Ovdje simuliramo jednakost "oružja". Gdje je "SKY" dokaz treba bojkotovati ova ročišta, jer se naša riječ ne čuje. I znamo da će ova optužnica biti potvrđena -  kazao je advokat Vuksanović na počečku obraćanja sudskom vijeću kojim predsjedava sudija Boris Savić.

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

Vuksanović je istakao da u ovoj fazi, fazi kontrole takozvane "SKY" optužnice, advokati optuženima ne mogu pomoći ništa.

- Ovaj postupak u okviru kontrole optužnice je farsa. I ova optužnica je farsa. U dva postupka gdje je "SKY"dokaz došlo je do završnih riječi -  SDT je dodalo da se u odnosu na jednog optuženog obustavi postupak jer ne postoji... Ja mislim da je Viši sud već neko vrijeme u profesionalnom nokdaunu od strane SDT-a. Ne opsturiramo mi postupke, SDT zatrpava sud ovakvim optužnicama. A najlakše je optužiti odbranu -  naglasio je Vuksanović iznoseći stav o tome da Institut kontrole optužnice, kada su u pitanju "SKY" optužnice, gubi značaj jer se ne uvažavaju argumenti i riječ advokata.

On je u obraćanju sudu dodao:"Vi ste taoci nekritičkog ponašanja prema SDT-u.

Advokat Belivuka i Miljkovića: Vještak daje obdukcioni zapisnik na osnovu fotografije

Advokat Darko Lazarević, koji se takođe iz suda u Beogradu u podgorički Viši sud kao Belivuk i Miljković uključio putem video-linka, posebno je osporio nalaz vještaka koji se odnosi na fotografije iz "SKY".

-Ističem da se odvje radi o izmišljenom događaju, nečijoj mašti. Nema dokaza, oštećenih, nema tijela...U "SKY" se nalaze fotošopirane fotografije i fotošopirana prepiska. SDT je neke poruke spojilo u jednu, da bi dobilo drugačiji kontekst - dodao je on.

Naglasio je da je nalaz i mišljenje vještaka za rubriku "vjerovali ili ne".

- Možete li zamisliti da vještak daje obdukcioni zapisnik na osnovu fotografije. I tofotošopirane. Ja sam sa tim išao kod pet vještaka. Tri su me odbila, jedan je htio da mi zove policiju. Mislili su da nisam ozbiljan. Dva su dala različito mišljenje od vještaka Nemanje Radovića -  kazao je advokat.

On je uputio kritiku i na to da se u nalazu vještak izjašnjava da je "moguće" da je neko upucan.

- Zamislite ozbiljan vještak nam kaže da je moguće da je neko upucan ili udaren nečim u glavu. Jedino što nije utvrđivao je to da li je moguće da je neko preminuo prirodnom smrću. - naglašava advokat.

On je dodao da vještak kojeg je on angažovao, kao i profesionalnog fotografa, tvrdi da lice nije mrtvo nego da se stiče utisak, gledanjem predmetne fotografije, da spava 2,3 sata.

 

 

"NE PITA SE VIŠE JE LI SKY DOKAZ, NEGO ŠTA SVE MOŽE DA PROĐE UZ NJEGA":

Advokat Marko Radović je naveo da se slaže sa kolegom Vuksanovićem, ali da ga je iskustvo ove sudnice naučilo da vjeruje.

- Ova optužnica sadrži obrazloženje valjanosti dokaza. SDT, po prvi put od kada je "SKY"-a, u startu brani ono čime treba da napada. I to mi daje za pravo da mislim da ni oni nisu sigurni da li "SKY" mogu da koriste kao dokaz. Ispada da što je nekad važilo, više ne važi i da je oko "SKY" sve moguće. Ne postavlja se pitanje više da li je "SKY" dokaz, nego šta sve može da prođe uz "SKY" - naglasio je advokat Radović.

On je dodao da se na 144. strani ove optužnice SDT-a navodi za "SKY" da se radi o informaciji.

- I jeste, EUROPOL je dostavio Crnoj Gori prvi put. Svjedoci smo da se nešto nezakonito želi ozakoniti. Sad imamo nešto što je zakonito, SDT želi onezakoniti. Ove informacije su predstavljene kao dokaz -  stav je advokata Radovića.

Dodao je da ročište za kontrolu optužnice bilo princip da se sud relaksira od predmeta kojima je upravo danas zatrpano.

- To što je Francuska tamo radila, radila je za potrebe svojih postupaka. Ta radnja nije poduzeta po zamolnici Crne Gore. Ovi podaci ("SKY") nisu beznačajni, ali nisu dokaz, oni su smjernica, operativni podatak, informacija. Ono što je trebalo da služi kao smjernica, počelo je da se koristi kao dokaz -  naglasio je Radović.

Istakao je da je Crna Gora 2007. potpisala sporazum da će da poštuje odluke Evropskog suda, osvrćući se na odluku Evropskog suda pravde kojom su nedavno propisani uslovi pod kojima "SKY" može biti dokaz.

Evropski sud pravde odbacio "nezakonit SKY": Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Advokat Srefan Jovanović je takođe bio saglasan sa svojim kolegama.

- Odbrana nema problem sa stavom suda, ali ima problem sa strahom od primjene zakona. Sudija Miroslav Bašović je prije tri godine napisao ono što je nedavno odlučio Evropski sud pravde kada je u pitanju "SKY". "SKY" je informacija, služi kao putokaz ne kao dokaz. Prvo se ide preko medija da bi se užasnula javnost, a onda se stvaraju pritisci na sud - dodao je Jovanović.

NAVODI ISTRAGE:

Prema ranijim informacijama iz istrage, odmah nakon nestanka Damira Hodzića i njegovog zeta Adisa Spahića, njihove porodice i prijatelji krenuli su u potragu za dvojicom Barana, a snimci sa nadzornih kamera odveli su ih do Spuža, gdje im se gubi svaki trag.

Hodzić, koji je navodno bio blizak "škaljarskom klanu", i njegov zet Adis Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, nestali su 14. oktobra 2020. godine.

Prema ranijim navodima istrage, navodno su renoviranjem kuće osumnjičeni pokušali da sakriju tragove počinjenih ubistava, čije su žrtve prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva Hodžić i Spahić.

U ovom predmetu je  podignuta optužnica koja obuhvata: Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Dragana Kneževića, Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Ratka Živkovića, Nebojše Jankovića, Stevana Kraljevića, Slobodana Kašćelana, Nenada Kaluđerovića, Darka Prelevića, Davora Perovića, Blagoja Gašića, Dejana Gašića, Nikše Perovića, Miloša Radonjića, Vladimira Vučkovića, Petra Đurovića, Rada Garovića, Mersudina Čolakovića, Marka Kilibarde, Aleksandra Paunovića, Nikole Spasojevića, Radovana Mujovića, Milana Kneževića, Aleksandra Dragićevića, Zorana Kažića, Aleksandara Ljumovića, Borka Bešovića i Bojana Bešovića.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 21:09