/ - FOTO: ŽELJKA BOJANIĆ VIŠI SUD, POLICIJA
24/01/2024 u 14:17 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokatica: Mrvaljević i dalje u pritvoru, Sud brine da uhapšeni Mijušković ne pomogne u bjekstvu

Podsjećamo, Mrvaljeviću se sudi zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je planirala ubistvo Slobodana Kašćelana

Advokatica Tatjana Pavličić, koja zastupa Jovana Mrvaljevića, zatražila je izuzeće sudija sudskog vijeća i predsjednika Višeg suda Podgorica, zbog pritvora koji nije ukinut njenom branjeniku.

Zbog toga je suđenje Janku Vukadinoviću, Radovanu Stanišiću, Momčilu Miliću, Almiri Mujahodžić, Vladanu Mijuškoviću i Jovanu Mrvaljeviću, optuženima za planiranje ubistava Slobodana Kašćelana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, odloženo na neodređeno vrijeme.

Advokatica je  zatražila i da Sud provjeri ima li u spisima predmeta podatak da je Vladan Mijušković u Hrvatskoj u ekstradicionom pritvoru.

Јovan Mrvaljević ostaje u zatvoru: Plaše se da mu u skrivanju ne pomogne ubiјeni Vukotić

- Naime, moj branjenik Mrvaljević Jovan je lišen slobode 17.11.2021 godine, kada mu određen pritvor i produžavan iz razloga iz cla 175 stav 1 tacka 1 i tacka 3. Kad je pritvorski osnov iz člana 175 stav 1 tačka 1 u pitanju, bili su razlozi da će mom branjeniku biti pruzena pomoć pri skrivanju i bjekstvu od strane Jovana Vukotića i Vladana Mijuškovića. Vanraspravno vijeće iz člana 24 stav 7, je i nakon smrti pok.Jovana Vukotića donosilo više tipskih rješenja ponavljajući navode, da će isti pomoći pri skrivanju i bjekstvu mom branjeniku. Tek nakon što je odbrana aktuelizovala to pitanje putem medija, ti razlozi u rješenju o produžavanju pritvora su izostali - navodi advokatica Tatjana Pavličić.

Advokatica ističe da se zatim,Jovanu Mrvaljeviću opet tipski produžava pritvor, sa razloga što će mu Vladan Mijusković pružiti pomoć pri skrivanju i bjekstvu.

- Iako su sudsko vijeće vijeće i Vanraspravno vijeće upoznati sa činjenicom da se Vladan Mijušković nalazi u ekstradicionom pritvoru u Hrvatskoj, te da nije moguće da mu to lice pruži pomoć pri skrivanju bjekstvu. Budući da Vanraspravno vijeće Višeg suda donosi tipska rješenja o produžavanju pritvora, tražim izuzeće predsjednika Viseg suda u Podgorici, i članova vanraspravnog vijeća, sudija Borisa Savića, Sanje Čakanović i Zorana Radovića, koji uporno ponavljaju tipska rješenja, ne konsultujući spise predmeta - smatra ona.

Advokatica je navela da sada  ima razloga da traži izuzeće sudećeg vijeca, iz istih razloga, jer smatra da se grubo krše prava  njenog branjenika koji  nije saslušan pred sudom za 26 mjeseci, istom je drastično povrijeđeno pravo na slobodu.

- Takođe, o veoma lošem tretmanu prema mom branjeniku, koji bi trebao biti pod zaštitom Višeg suda, kada su u pitanju elementarna ljudska prava, govori i činjenica da istog ne odvode kod doktora radi pružanja zdravstvene zaštite, već se za posljednih duže od dva mjeseca, najmanje pet puta sprema, i otkazuju mu odlazak u istražnom zatvoru, pod izgovorom da su prezauzeti, o čemu je sudeće vijeće obaviješteno - ukazuje advokatica.

Ističe da ovim zahtjevom za izuzeće odbrana skreće pažnju na Jovana Mrvaljevića, koji se nalazi u pritvoru, bez suđenja u razumnom roku.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 06:54