Vasilije Petrović / foto: ivan petrović
08/08/2024 u 08:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Apelacioni sud uvažio žalbu: Ukinut pritvor Vasiliju Petroviću

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu branioca okrivljenog Vasilija Petrovića i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici kojim mu je određen pritvor.

Kako navode, iako je bio uredno obaviješten, nije došao na glavni pretres 2. jula. Petrović je svoj izostanak pravdao dostavljanjem određene medicinske dokumentacije. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

- U postupku odlučivanja o žalbi koju je protiv navedenog rješenja Višeg suda u Podgorici izjavio branilac ovog okrivljenog, vijeće Apelacionog suda Crne Gore je ocijenilo da je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer prvostepeno rješenje ne sadrži razloge o odlučnim činjenicima, pored ostalog o tome da li se okrivljeni Vasilije Petrović ranije uredno odazivao na pozive suda i od kakvog je uticaja ta činjenica na konačnu odluku suda koja se odnosi na određivanje pritvora ovom okrivljenom”- saopšteno je iz Apelacionog suda.

Suđenje Medenici odloženo 18. put: Okrivljeni Petrović nije došao, doktor mu preporučio mirovanje

Naglašavaju da u nedostatku razloga o odlučnim činjenicama, zaključak prvostepenog suda da je „očigledno“ da je optuženi nedolaskom na glavni pretres izbjegavao dolazak, što je uslov za odredjivanje pritvora po ovom pritvorskom osnovu, Apelacioni sud je smatrao preuranjenim, zbog čega je i naložio prvostepenom sudu da u ponovnom postupku otkloni ukazanu bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, nakon čega će taj sud biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić. Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 13:12