Vesna Medenica / FOTO: Ivan Petrović Ipe
24/01/2024 u 13:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: Da li je sud Medenici omogućio privilegovani položaj u odnosu na druge optužene?

Medenica je, podsjećaju oni, u pritvoru provela nešto više od pola godine, kada je sudskom odlukom puštena da se brani sa slobode

Osnovni sud u Kolašinu optuženoj Vesni Medenici, nekadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda, nije dozvolio televizijska učešća, dok se od teških optužbi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) brani sa slobode, jer to nije u njihovoj nadležnosti. To je saopštila Akcija za socijalnu pravdu.

- Nijesmo donosili nikakvu odluku, jer isto nije u našoj nadležnosti, već u nadležnosti Višeg suda u Podgorici, pred kojim se i vodi krivični postupak protiv imenovane -  navodi se u odgovoru predsjednice Osnovnog suda u Kolašinu Mirjane Čepić, na zahtjev Akcije za socijalnu pravdu (ASP) da joj se dostavi odluka sa obrazloženjem o odobravanju televizijskog učešća.

Stoga je "ASP danas od podgoričkog Višeg suda, na čijem je čelu Boris Savić, zatražila odluku sa obrazloženjem, a u okviru analiziranja da li je sud time Medenici omogućio privilegovani položaj u odnosu na druga optužena lica, koja se takođe brane sa slobode".

- Medenici se optužnicom SDT-a na teret stavljaju krivična djela za pripadništvo u stvaranju kriminalne organizacije, za šta je zaprijećena kazna do osam godina zatvora, tri djela protivzakonitog uticaja, gdje je zaprijećena kazna takođe do osam godina zatvora, kao i zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja sa zaprijećenim zatvorom do pet godina. Tokom prvog saslušanja u istrazi Medenica je izjavila da je „ona svjedok mnogih prljavih biografija, da možda ona puno zna, da su mnoge mjere tajnog nadzora bile kod nje”, a nakon puštanja na slobodu televizijska pojavljivanja je iskoristila za slanje istih poruka svojim dojučerašnjim kolegama - navode iz ASP u saopštenju.

Medenica je, podsjećaju oni, u pritvoru provela nešto više od pola godine, kada je sudskom odlukom puštena da se brani sa slobode.

- Tada je objašnjeno da više nije postojala opasnost od njenog bjekstva, čime je prestao pritvorski osnov koji joj je bio određen. ASP je ranije ukazala da je u pritvoru provela jednako ili manje vrijeme od pojedinih optuženih za lakša krivična djela. Dok se brani sa slobode, Medinica je pod drugim mjerama nadzora. Analiza dijela rješenja o određivanjima pritvora, sa fokusom na nekoliko osnovnih sudova u zemlji, dio je projekta kojeg ASP realizuje uz finansijsku podršku Građanske alijanse - zaključuje Akcija za socijalnu pravdu

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:11