/ FOTO: EPA-EFE/COLOMBIAN PRESIDENCY
30/11/2021 u 09:54 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балкан: Центар расподјеле нарко-пошиљки које долазе од најјачег картела из Колумбије

Процјењује се да ова криминална организација сваког мјесеца преноси око 20 тона кокаина, прво на тачке прерасподјеле у Средњој Америци, углавном Панами, а одатле у Сједињене Државе, Европу, па чак и Азију

Падом Отониела, који се сматра највећим наркобосом овог вијека, истакнуто је да је његов картел  хоботница с широким пипцима која досеже 28 земаља свијета, гдје дјелује у савезу с познатим мафијама и међународним картелима. Овај моћни картел досеже и до балканске мафије.

Од Европе до Колумбије: Растурање кокаина водећа активност балканске мафије

Јавна је тајна да мафија са Балкана, која се бави шверцом наркотика, тај илегални бизнис "увози" углавном из Колумбије. Такође, врло често се у медијима могло чути повезивање високопозиционираних чланова и црногорске мафије, вођа кавачког и шкаљарског клана, са наркобосовима Колумбије. На неки начин, могло би се рећи, да је та земља " Златна кока", за нарко-групе.  Чак и велике заплијене кокаина на бродовима често су повезиване са црногорским клановима. Тај кокаин је углавном кретао из Колумбије.

Моћ овог картела потврдио је раније у изјави  објаснио генерал Јорге Луис Варгас,  диреткот колумбијске полиције.

-Пет међународних мафија и картела главне су мафије којима тргује Clan del Golfo, Јalisco, Nueva Generación и Sinaloa у Мексику, калабријска и сицилијанска мафија у Италији и на Балкану у Еуропи. То су пет главних мафија с којима је Отониел трговао- рекао је Варгас.

Захваљујући њиховим савезима, процјењује се да овај картел сваког мјесеца преноси око 20 тона кокаина, који прво премјешта на точке прерасподјеле у Средњој Америци, углавном Панами, а одатле у Сједињене Државе, Еуропу, па чак и Азију.

Пошиљке у Еуропу обављају се у контејнерима поврћа (посебно банана) које стижу у луке Роттердам и Антверпен (Белгија), али и у Шпанији и одатле се крећу копненим путем на Балкан, који дјелује као центар прерасподјеле.

На основу дешавања у “подземљу”, истражитељи су дошли до везе которских група са мафијама из региона. Према бројним извјештајима страних истраживача који се стручно баве овом темом, ови кланови се баве финансирањем, транспортом и дистрибуцијом великих количина кокаина који се из Јужне Америке доставља у Европу.

Једна од важних карика за “успјешан” нарко бизнис су, према стручним наводима из ранијих извјештаја,  контакти с локалним криминалним групама. Такође, врло је важан и “извор” (добављач) кокаина. А утицај или везу у лукама већих европских градова, балканску мафију доводи у позицију да контролише снадбјевање кокаином. То им омогућава да снизе цијене, преносе уштеђевину потрошачима, пруже добар квалитет по  “фер” цијени и на тај начин нокаутирају конкуренцију.

О томе је било ријечи и у  извјештају  Валтера Кемпа ,“Транснационална хоботница”, који открива глобалне жаришне тачке организираног криминала у које су укључене групе са Западног Балкана.

Прве индикације, према отвореним изворима информација, постојања веза између мафија у источној Европи и колумбијских картела појавиле су се 2001. године.

Већина кокаина који се из Латинске Америке допрема у Европу складишти се у контејнерима на великим бродовима. Тако,  90 одсто кокаина који улази у Европу долази у контејнерима, који се налазе на великим трговачким бродовима. Пошиљке кокаина обично се стављају у контејнере са свјежим воћем (посебно бананама) и смрзнутом воћном пулпом из Колумбије и Еквадора. Како такви контејнери садрже лако кварљиву робу због чега је брзина од велике важности, на улазним лукама има мање контроле.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:09