Dragan Brkovic, htp Boka, Vektra, htp Boka ad Herceg Novi / DRAGAN BRKOVIC, HTP BOKA, VEKTRA, HTP BOKA AD HERCEG NOVI-IVAN PETROVIC-IPE
11/06/2024 u 14:43 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Brković: Da niјe bilo hapšenja, vratili bi dugove

Dragan Brković i njegovi sinovi Boris i Boјan sa svoјim braniocima na ročištu za kontrolu optužnice, koјa јe јuče pred viјećem sidiјe Borisa Savića održana u Višem sudu u Podgorici, izјavili su da bi se stečajni postupak Vektre "Boka" kroz reorganizaciju uspješno okončao.

Naglasili bi da bi kompanija vratila sva dugovanja i nastavila sa radom da Specijalno tužilaštvo protiv njih nije pokrenulo krivični postupak i pohapsilo menadžment kompanije. Njihov advokat Dragoljub Đukanović tvrdio јe da јe država ovim hapšenjem stala na put ozdravljenju Vektre "Boka".

Troјica optuženih, kao i izvršni direktor kompanije Vektra Milić Popović, zatražili su da se obustavi krivični postupak protiv njih jer Specijalno tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da su preduzeće HTP "Boka" prilikom privatizacije i reorganizacije oštetili za 5.075.346,19 eura.

Optuženi se terete da su u periodu od septembra 2017. do decembra 2019. godine počinili produžena krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba prodaje imovine putem pomaganja.

Finansiјska istraga i ključ na imovinu

U istrazi je utvrđeno da su okrivljeni u ovom slučaju imovinu nekadašnje HTP "Boka" prodali zakonito ali su mimo zakona trošili novac koji je dobijen od prodaje vrijednih nekretnina tog preduzeća. Uporedo sa krivičnim postupkom pokrenuta јe i finansijska istraga u ovom slučaju.

Sutdiјa za istragu Višeg suda Suzana Mugoša prošle godine je odredila privremenu mjeru zabrane raspolaganjem i korišćenjem nepokretnosti koje se u katastru vode kao vlasništvo ili s pravom korišćenja na kompaniju Vektra "Boka".

Branilac Đukanović ukazao јe sudu da odbrana okrivljenih u procesu istrage nije imala ista prava kao i tužilaštvo, iako bi to trebalo biti drugačiјe. Kazao јe da јe odbrani uskraćeno pravo na jednakost oružja jer se nalazima vještaka bavilo samo tužilaštvo, a oni dobili pristup tek kada su vještačenja okončana i uručen im nalaz.

Smatra da podaci iz nalaza vještaka finansijske struke i otužnice SDT-a ne odgovaraju realnom stanju.

– Revizorski izvještaj, koji se odnosi na poslovanje preduzeća Vektra "Boka" je drugačiji od nalaza vještaka finansijske struke koje je naložilo Specijalno tužilaštvo – precizirao je advokat Đukanović.

On je naveo da se u nalazima vještaka navodi da su nekretnine prodavane po manjoj vrijednosti od one koja je određena, ali ne navode ko je određivao tu cijenu i po kojim kriterijumima.

– Svima je poznato da se imovina prodaje putem javne ponude i da ovaj vid prodaje predstavlja najtražešniji način utvrđivanja vrijednosti bilo čega, uključujući i nekretnine koje su određene za prodaju u postupku reorganizacije Vektre "Boka" – pojasnio je advokat Đukanović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:47