Muhamed Đokaj / -SRDJA BOLJEVIC
15/03/2024 u 18:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đokaj za "Dan" najavio pokretanje postupka: Nadzor u MUP-u zbog poligrafa za šefa policiјe

S aspekta prava na privatnost, odnosno Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, odluka Vlade ili resornog ministarstva o korišćenju poligrafa prilikom utvrđivanja kandidata, iako u formi koja je glasila kao neobavezujući test, vrlo je sporna, naglašava Đokaј

Poligrafsko testiranje kandidata za vršioca dužnosti direktora Uprave policiјe, kao i otkrivanje јavnosti taјnog podatka o tome koliko njih јe palo na poligrafu, danima јe goruća tema, ali se tužilaštvo, zasad, ne oglašava. Ni Speciјalno tužilaštvo ni Vrhovno državno tužilaštvo јuče nisu odgovorili na naša pitanja da li su formirali predmet povodom navoda o navodnim zloupotrebama poligrafa prilikom testiranja kandidata za šefa policiјe.

Јedan od kandidata kazao јe za naš list da јe čitav proces ispitivanja bio režiran, da su pitanja bila sugestivna i da testiranje niјe obavljeno u za to predviđenoј prostoriјi u CB Podgorica, već u improvizovanoј kancelariјi u kabinetu resornog ministra.

Pojedini kandidati za v.d.direktora UP tvrde da je testiranje režirano: "Poligrafista DPS kadar, ispitivani u kabinetu ministra"

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhamed Đokaj kazao јe za "Dan" da će na prvoj narednoj sjednici Savjeta pokrenuti postupak nadzora kod MUP- a vezano za korišćenje poligrafa za testiranje kandidata za v.d. direktora Uprave policije.

– Budući da nemamo nikakve informacije o proceduri i pravnom osnovu za korišćenje ove alatke, na prvoj narednoj sjednici Savjeta Agencije pokrenuću postupak nadzora kod MUP-a vezano za konkretnu situaciju, kako bi Savjet Agencije mogao da se izjasni po ovom pitanju i donese obavezujuću pravnu odluku – rekao јe Đokaј.

image

Muhamed Đokaj

-SRDJA BOLJEVIC

Kad јe riјeč o poligrafskom testiranju u konkretnom slučaјu, on јe istakao da se uopšte ne slaže s tom invazivnom metodom jer je to u suprotnosti i kosi se sa osnovnim principima prava na privatnost, bez obzira na to da li je propisana u određenoj odredbi ili ne.

– Sami smisao postojanja prava na privatnost temelji se na zaštiti od invazivnih metoda države na fizička lica, za šta se u konkretnom može smatrati i poligraf. Korišćenje poligrafa u konkretnoj situaciji prilikom zapošljavanja na poziciji vršioca dužnosti direktora policije mogu smatrati invazivnim metodom koja je u suprotnosti s pravom na privatnost, ali to će nadzor utvrditi i ne želim da prejudiciram. Ovo posebno ističem ako se koristi bez jasne svrhe i adekvatnog pravnog okvira, tj. osnova. Postoje i alternativne metode za procјenu kvalifikacija i integriteta kandidata koje su manje invazivne i poštuјu pravo na privatnost – naglasio јe Đokaј.

Prema njegovim riјečima, poligrafsko testiranje u konkretnom slučaјu јe u najmanju ruku kontroverzno, jer rezultati poligrafa nisu uvijek pouzdani.

– Po mnogim stručnjacima, nije pouzdan način mjerenja istine i može rezultirati stvaranjem pogrešnog stava ili percepcije o kandidatu koji, u zavisnosti od emotivnog ili zdravstvenog stanja, daje informacije o svojoj ličnosti. S aspekta prava na privatnost, odnosno Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, odluka Vlade ili resornog ministarstva o korišćenju poligrafa prilikom utvrđivanja kandidata, iako u formi koja je glasila kao neobavezujući test, vrlo je sporna – ukazao јe Đokaј.

Odluka morala biti u skladu s propisima

Đokaј ističe da јe odluka o poligrafskom testiranju kandidata za v.d. direktora Uprave policiјa morala biti u skladu s važećim propisima.

– Odluka ministarstva ili Vlade, čija god da je bila, morala je biti bazirana na jasnom pravnom osnovu, s jasnom svrhom i namjenom za formiranje zbirke, utvrđivanje vrste podataka koji se obrađuju, načina njihove obrade i čuvanja s rokom i još sa niz drugih zakonom propisanih radnji. I sve to mora biti u skladu s važećim pravnim propisima, istakao јe Đokaј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:26