Cetinje, uviđaj / - ŽELJKA BOJANIć
10/07/2024 u 12:05 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Drecun obavijestio sud: Zbog "smještanja" istrage i "neprofesionalnosti policije" ne može da dolazi na suđenja

Cetinjanin Nikola Drecun zbog sumnje u profesionalnost službenika Uprave policije, za koje je u nedavnom obraćanju naveo da mu crtaju metu, nije se ni danas pojavio pred podgoričkim Višim sudom.

Drecun je preko pojedinih optuženih u postupku koji se vodi protiv Radovana Mujovića i grupe, a gdje je i on osumnjičen, sudiji Igoru Đuričkoviću uputio poruku da što se tiče suda on nema sumnju i došao bi na suđenje, ali to ne može da uradi jer sumnja u profesionalnost službenika policije.

Osumnjičeni za napad na Cetinju identifikovan, ali u bjekstvu

Drecun je, u prenesenoj poruci koja je danas saopštena sudu, naveo da se ovo odnosi na nedavni događaj u kojoj su stradale dvije osobe bliske škaljarskom kalnu,  za šta je od strane službenika Uprave policije on osumnjičen.

Sudija Igor Đuričković je naveo da taj slučaj nije povezan sa ovim. 

Podsjećano, na nedavnoj  konferenciji Uprave policije Crne Gore saopšteno je da je identifikovan osumnjičeni za aktiviranje eksplozivne naprave 20. juna na Cetinju kojom prilikom su dvije osobe stradale, a tri povrijeđene. Kako je kazala tada  viša državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić, osumnjičeni se nalazi u bjekstvu, zbog čega nije moguće saopštiti njegov identitet. V.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović kazao je tadada je riječ o N.D. (1993) sa Cetinja, koji je navodno član jedne organizovane kriminalne grupe. Mediji su zatim objavili da se radi o Nikoli Drecunu.

Dva dana prije eksplozije na Cetinju Drecun se uredno odzavao policiji po naređenju suda

Pošto se ni danas Drecun nije pojavio pred sudom, njemu je na predlog Specijalne državne tužiteljke Nataše Bošković sud odredio pritvor koji može trajati do okončanja ovog postupka. Na tu odluku odbrana ima pravo žalbe.

Tužilaštvo za portal Dan: Napad na Drecuna i Mašanovića je teško ubistvo u pokušaju, izdati nalozi za pretrese

Podsjećamo, Drecun je već tri ipo godine proveo u pritvoru. Kako mu u zakonom predviđenom roku nije izrečena presuda u postupku u kojem je i on optužen (a koji nije povezan sa nedavnim događajem sa Cetinja), njemu je ukinut istražni pritvor i branio se sa slobode.

Drecun: Progutao sam žilet da bih se spasio od policijske torture, tužiteljka mi nudila 200.000 eura za lažnu izjavu

Optuženi Nemanja Zurovac sudu je danas kazao da je, kako je i dao riječ, ostvario ranije komunikaciju putem koje je Drecunu saopšteno kada su ročišta i da ga je sud upozorio da se pojavi, kako mu ne bi ponovo bio određen pritvor. Zurovac je pred sudom naglasio da mu je prenešeno da je Drecun rekao da ne sumnja u sud, ali da sumnja u profesionalnost policije pogotovo od nedavnog događaja sa Cetinja.

Drecunu oduzeto vozilo: Bio na meti "škaljaraca" i policijske torture

Zatim je i optuženi Mošo Paović potvrdio navode koje je prenio sudu Zurovac. Paović je kazao da i on ima informaciju da bi se Drecun, što se tiče suda pojavio, ali to ne može da uradi jer sumnja u rad policije. 

"S obzirom da nijesu uspjeli da me ubiju, UP na čelu sa Šćepanovićem, pribjegava drugim metodama"

Drecun se obratio javnosti 4. jula, nakon što je direktor za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović saopštio da je N.D. (1993) osumnjičen za aktiviranje eksplozivne naprave na Cetinju, a mediji prenijeli da je riječ o Drecunu. 

" UP, očigledno na čelu sa gospodinom Šcepanovićem, nastavlja da mi crta metu i podmeće stvari. Gospodin Šćepanović nije bio tako ažuran i efikasan u svom poslu, kada su mene dva puta pokušali da ubiju na Cetinju. Na te pokušaje ostao je nijem i očigledno nezainteresovan da ih riješi, jer je vjerovatno priželjkivao da isti i uspiju u namjeri da me ubiju, pa kada to oni nijesu uspjeli, isti se dosjetio da mi smješta i podmeće za događaj na Cetinju.

Apsolutno nemam nikakve veze sa ubistvima na Cetinju od 20. juna, jer kako sam i naveo, zbog ugroženosti moje bezbjednosti i dva pokušaja mog ubistva, a nakon oduzimanja blindiranog vozila,(na dan mog redovnog javljanja policiji), čime su željeli da me postave kao laku metu, tada sam shvatio, da policija ne radi na žaštiti svih građana, već na uklanjanju svakog vida zaštite koje preduzimam u cilju zaštite života.

S obzirom na to da nijesu uspjeli da me ubiju, UP na čelu sa Šćepanovićem, pribjegava drugim metodama, a to je podmetačinama i lažiranjima.

Kategorično negiram bilo kakvu umiješanost u događaj na Cetinju i to bih lako dokazao da ima pravne države i da nijesam već proživio pakao pravičnog djelovanja policije.

Podsjećam javnost da sam 2020. godine jedva preživio policijsku torturu, koju sam odmah prijavio, ali nije bilo sluha i niko nije stao u žaštitu prava i pravde, pa naposljetku i mene. Da govorim istinu, utvrdilo se dostavljanjem SKY prepiski i svi su mogli vidjeti kakav sam pakao prošao. Tada se takođe policija hvalila sa dobrim rezultatima, a svi su bili plod podmetačina i torture.

S obzirom na to, da je gospodin Šćepanović poznat kao policajac koji se ne ustručava da podmetne, to me i ne iznenađuje, već zarad svoje karijere i skivanja svojih nedjela, spreman da podmetne.

Zar nije tako “Tigre”, rekoše neki na SKY aplikaciji!!!

Podsjećam na događaj sa Cetinja, postavljanje bombe ispod vozila Simovića, gdje je Šćepanović ekspresno uhapsio kuma Simovića i za medije objavio da je rasvijetlio to djelo, pa je tužilac odbacio njegovu krivičnu prijavu i utvrdilo se da isti nemaju veze sa tim. Očigledna namjera Šćepanovića je bila da izazove sukob između drugova i kumova. O tom podmetanju Šćepanovića niko nije govorio i isti je nesmetano nastavio sa tim metodama", naveo je ranije u pomenutom saopštenju Drecun.

Opširnije OVDJE.

Zurovac je u slobodnom kazivanju naveo da nakon toga više nije imao pomenutu komunikaciju.

Podsjećamo, Drecun se prošle sedmice putem advokata obratio javnosti  saopštenjem u kojem je naglasio da mu "direktor za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović crta metu i da ima nešto lično protiv njega".

Sud razmatra da li će postupak protiv Markovića biti obustvaljen

Sudsko Vijeće, kojim predsjedava sudija Igor Đuričković, razmatra da li će postupak u odnosu na optuženog Mitra Markovića biti obustavaljen, tačnije da li će optužnica biti odbračena.

Advokat Marko Radović je danas sudu ukazao da je Marković oslobođen nedavno u jednom sudskom postupku, izrečena mu je oslobađajuća presuda.

Zatim je Radović istakao da Marković iz Hrvatske nije izručen po zamolnici vezano za ovaj sudski postupak i pozvao se na odredbe Zakona o krivičnom postupku. Advokat Radović je sudu dostavio i više spisa, na koje se pozvao a na osnovu kojih tvrdi da postupak može da se obustavi u odnosu na optuženog i ako je suđenje počelo.

Sudija Đuričković je rekao da će konačna odluka za Mitra Markovića biti saopštena na prvom sledećem ročištu koje je zakazano za septembar.

 

Vujačić negirao navode tužilaštva i policije: Tražio poligraf, Simović potvrdio da su prijatelji

Navodi istrage:

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić i Nemanja Zurovac.

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Suđenje Mujoviću i grupi - zatraženo izuzeće tužiteljke: "Optuženog nazvala ljigom, pristrasna je"

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

14. oktobar 2024 23:01