Uviđaj na Bajicama, lice mjesta gdje je bio napadnut Drecun i Mašanović - arhiva / -FOTO: Ž.B. /Portal Dan
18/06/2024 u 15:06 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Drecunu oduzeto vozilo: Bio na meti "škaljaraca" i policijske torture

Cetinjska policija oduzela je danas specijalno vozilo, takozvanu "blindu", od sugrađanina Nikole Drecuna koji je u evidenciji policije označen kao bezbjednosno interesantno lice.

Drecun se povodom toga obratio redakciji portala Dan, navodeći da mu je bezbjednost ugrožena, a da ga ovim aktivnostima policija dovodi u rizičnu situaciju po njegov život.

-Povodom sudskog postupka koji se vodi pred podgoričkim Višim sudom, a kojim sam i ja obuhvaćen, uputio sam se danas ka Odeljenju bezbjednosti Cetinje kako bih ispunio obavezu javljanja koju mi je izrekao sud. Tada mi je od strane policijskog službenika vozilo, koje koristim isključivo kako bih se bezbjednije kretao, oduzeto radi provjere - naveo je Drecun.

Podsjećamo, Drecun je prema navodima istrage 20. novembra 2023.godine bio meta napada.

Uprava policije: Cilj jednaka zaštita za sve građane

- Potvrđujemo da su od imenovanog N.D. službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, oduzeli specijalno putničko motorno vozilo, radi daljih provjera a u sklopu redovnih aktivnosti policije primjenom policijskih ovlašćenja, mjera i radnji. Službenici policije su o njegovim pravima, obavezama i postupanjima policije upoznali imenovanog.

Naglašavamo da ovakve policijske radnje i postupanja imaju za cilj jednaku zaštitu i unapređenje bezbjednosti građana, primjenu zakona i obezbjeđivanje vladavine prava u skladu sa Zakonom.

Uprava policije primjenjuje ovlašćenja na identičan način prema svim građanima, profesionalno i u okviru zakona - naveli su danas za portal Dan iz UP.

 

Kako je o tome izvještavao portal Dan, a i drugi mediji, prema preliminarnim rezultatima istrage, te noći u napadu na Nikolu Drecuna i Igora Mašanovića, upotrebljen je projektil koji koriste vojne formacije.

DETALJI ISTRAGE: Drecuna i Mašanovića napali projektilom, gađani iz blizine

U trenutku izvršenja napada na njih, nalazili su se u blindiranom vozilu.

Tužilaštvo za portal Dan: Napad na Drecuna i Mašanovića je teško ubistvo u pokušaju, izdati nalozi za pretrese

 -Vozilo nije pogođeno, projektil je prema preliminarnim informacijama prošao nekoliko metara pored vozila. Moguće da su neki djelovi projektila okrznuli vozilo - kazao je tada izvor blizak istrazi za portal Dan.

Podsječamo, Drecun je pretrpio i brutalnu torturu od strane policije. O tome je detaljno govorio i pred podgoričkim Višim sudom.

Kako bi se spasio od toga progutao je improvizovani žilet jer su od njega, kako je tada rekao, tražili da ispriča nešto što ne zna i što nije uradio. Zatim je završio na hitnu operaciju. Međutim,  kako je naveo u iskazu pred sudom, ni nakon toga nije prestala tortura tužilaštva i policije.

Drecun: Progutao sam žilet da bih se spasio od policijske torture, tužiteljka mi nudila 200.000 eura za lažnu izjavu

O tome da je saslušavan od strane Specijalnog državnog tužilaštva, par sati nakon operacije i dok je trpio bolove, govori i snimak koji je prezentovan u Višem sudu, u sudskom postupku koji vodi sudija Igor Đuričković.

Zurovcu za tri mjeseca oduzeli tri automobila: "Policija vrši pritisak i crta mi metu"

"UP postupa neselektivno"

Podsjećamo, kako su nedavno  iz Uprave policije istakli za portal Dan aktivnosti u kojima se privremeno oduzmu vozila od BIL lica ili isključe iz saobraćaja nisu usmjerene protiv njih.

Istakli su tada da Uprava policije postupa neselektivno, odgovorno i profesionalno, primjenjujući ovlašćenja, mjere i radnje koje imaju uporište u zakonu, u cilju poštovanja propisa i uspostavljanja sigurnog ambijenta za sve građane primjenom preventivnih metoda.

Iz UP su tada napomenuli  da je svako postupanje službenika policije podložno adekvatnom mehanizmu kontrole, te građani imaju pravo i mogućnost da iskoriste te mehanizme ukoliko smatraju da su im određena prava povrijeđena.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 13:08