Uviđaj policije / - žELJKO KOMNENIć
29/09/2022 u 14:02 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Droga na brodu "Jadran"- svjedočenje podoficira: Radenović je bio kormilar, nikad nisam imao primjedbu na njegov rad

Radenović je nakon iskaza svjedoka kazao da su ga zvali dok je bio na bolovanju i pitali da bude ispomoć na krstarenju. On je na to, kako ističe, kazao da im je rekao da će ih ispoštovati

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje za šverc droge na brodu " Jadran".  Danas je saslušan u svojstvu svjedoka podoficir Vojske Crne Gore, - stariji Vodnik Prve klase, stalni član posade školskog broda " Jadran"- Komandir kormilarskog odeljenja na tom brodu Vladimir Barać.

Ovom optužnicom obuhvaćen je Dejan Rovčanin, Vojin Stupar, Duško Radenović, Radomir Osmaić i  Vladimir Račić kojem se sudi u odsustvu jer se nalazi u bjekstvu.

Droga na brodu "Jadran"- Rovčanin: Suočite me sa svjedokom saradnikom, stavite nas na poligraf

Barać je u svom iskazu pred sudom govorio o komunikaciji i odnosu sa optuženim Duškom Radenovićem. Za Radenovića je kazao da je bio na poziciji kormilara i da nikad nije imao primjedbu na njegov rad. Dodao je da je imao izvanrednu saradnju sa njim.

O predmetnom danu, kada je i pronađena droga na brodu "Jadran",  svjedok Barać je kazao da je došao na posao (brod) oko sedam časova kada im je "prekid sa kopnom"(vrijeme kada svi treba da su na brodu).

-Ispred broda je bila Vojna policija, i na njemu...Pretresali su nas jednog po jednog u Oficirski salon..Ostavljali smo telefone i lične stvari. Nisam ulazio u prostoriju 1 broda, ne znam šta se tamo dešavalo i šta je pronađeno...Na brodu je bila cijela posada koja je bila određena za krstarenje do Istanbula. Ja ne određujem posadu, to nije moj opis posla...Tri dana smo bili na brodu od toga dana. Trećeg dana, sa zakašnjenjem u odnosu na planirani dan isplovljavanja, smo krenuli na krstarenje... - Kazao je između ostalog svjedok.

On je na pitanje tužilaštva naveo da niko od kormilara, pa ni on, ne učestvuje i nije učestvovao u pravljenju navigacijske karte i opreme za putovanja. Objasnio je da su bili upoznati o ruti svi kada su sazvani u zbor.

-Navigacijske karte dobija Oficir palubske službe, mi kao kormilari ne. Ne umijemo da ih čitamo. Nas su formacijski četiri kormilara, bez Radenovića bi nas bilo tri, tada bi se raspodjelili kormilari u tri smjene- kazao je Barać.

Na pitanje tužioca je kazao da ne zna ko je Radenovića obavijestio o ruti, ali da su svi znali jer je to dio procedure.

Nakon više puta postavljanja pitanja o ruti, svjedok Barać je kazao da se zaista ne sjeća da li je bio plan da se ulazi u luku Pirej.

-Radenović je bio u sklopu mog odeljenja, kao kormilar. Prije ovoga je bio na bolovanju. Došao je na brod na dan plovidbe sa đacima za Bar i rekao da završava bolovanje. Pošto nije imao doznake kod sebe, morali smo da ga  iskrcamo kada smo stigli u Bar...Prije toga mi je rekao da završava sa bolovanjem i da će u ponedeljak biti na posao...Kasnije je dostavio doznake. Ja kao njegov nadređeni ne smijem da imam uvid u njegovi emdicinski dokumentaciju, to se dostavlja Sanitetu..- objasnio je između ostalog  on.

Radenović: Zvali su me kao ispomoć 

Optuženi  Radenović je naveo da prigovara ovom iskazu svjedoka.

-Za kormilara sam zvanično unapređen, postavljen, 2019. godine i ako sam bio na bolovanju u tom periodu. Ja i svjedok smo kontaktirali između prvog i drugog puta sa učenicima, na njegovo insistiranje jer me zvao..Kada me zvao rekao je da bi dobro bilo ako mogu da ispomoć jer im fali kormilar , jer je u međuvremenu nakon prve vožnje jedan otišao na bolovanje ili odmor, ne sjećam se tačno...- naveo je optuženi.

On je dodao da je tužilac dok je postavljao pitanja zbunio svjedoka i da se hvata za slamku i dodao:"ja sam bio na drugoj vožnji sa učenicima, nisam na prvoj kako je rekao..."

- Podoficiru (svjedoku) sam rekao da cu da ih ispoštujem i ako sam na bolovanju i da ga neću prekidati. On mi je rekao da je i komandant saglasan sa tim..Tačno je da me je pitao mogu li biti spreman  za krstarenje za Istanbul. Ja sam rekao da ću znati 4,5, dana prije roka- kazao je optuženi Duško Radenović.

Na pitanje tužioca povodom boravka i noćenja na brodu, podoficir Barać je detaljno objasnio da su svi oni lica koja su "stalno ukrcana lica na brodu".

-Radenović kao i svi mi, stalna smo ukrcana lica na brodu...Desi se da prespavamo tu, zavisi od obima posla i kad se završi, jer neko živi u Herceg Novi, neko u Podgoricu, Neko u Nikšić...Pa zbog ranog dolaska i vožnje i puta u kasnim satima.- precizirao je svjedok.

Barać je više puta naveo, a i nakon primjedbe optuženog Radenovića na dio njegovog iskaza, da mu je žao jer ne može da se sjeti tačnih datuma i vremena te da zbog toga ne može na neke stvari jasno i precizno da se izjasni.

Detalji optužnice:

Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić su, prema navodima tužilaštva, tokom 2018. godine oformili  kriminalnu organizaciju kojoj su pristupili Vojin Stupar, podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, Tivćanin Radomir Osmajić i stariji vodnik Miloš Kulić kome je u istrazi dodijeljen status svjedoka saradnika.

-Njihov zadatak je bio da na školski brod „Jadran“ sakriju kokain koji je trebalo da se preveze u Tursku. Pošiljka kokaina trebalo je da bude plaćena heroinom koji bi na isti način bio prokrijumčaren u povratku.

Kulić i Radenović su kokain spakovan u rance dovezli do školskog broda ,,Jadran“ i Radenović je, kako se osnovano sumnja, drogu smjestio u spavaonu, ispod svog kreveta, a dio u vojničke ormariće. Kulić je u istrazi istakao da Osmajić nije znao da je droga unešena na brod- navodi su optužnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. april 2024 05:42