Илустрација
29/04/2024 u 18:07 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Državljanka Srbije osuđena zbog pokušaja iznude: Tražila 200.000, dobila dviјe godine zatvora

Sudiјa podgoričkog Višeg suda Ivan Perović osudio јe na dviјe godine zatvora državljanku Srbiјe Silviju Ristić (68), koja se tereti da je krajem 2022. godine, zajedno sa sada pokojnim M.K. (71), od bivših stanodavaca, a njegovih rođaka prijetnjama pokušala da iznudi 200.000 eura.

Sudiјa Perović јe u obrazloženju naveo da јe tokom postupka u potpunosti utvrđeno da јe Ristić počinila krivično djelo iznuda u pokušaju u saizvršilaštvu i osudio јe na kaznu od dvije godine, u koju joj se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 10.12.2022.

Slučaj iznude je razotkriven nakon što je I.P. iz Kotora 22. novembra prošle godine prijavio tužilaštvu da je dan ranije njegova supruga S.P. primila SMS poruku u kojoj joj je traženo 200.000 eura, uz prijetnju da će joj dići sina u vazduh ukoliko se obrati policiji. U poruci je navedeno i da joj sat otkucava ako napravi grešku i da joj sina niko ne može spasiti.

S.P. je istražiteljima ispričala da јu je poruka uzrujala i uplašila, jer nikada do tada nije doživjela bilo kakvu prijetnju. Na sugestiju brata koji je policajac u penziji, o prijetnjama je obavijestila užu porodicu, a sjutradan je njen suprug slučaj prijavio kotorskom Osnovnom tužilaštvu.

Ubrzo se uključila policija, koja je od porodice I.P. zatražila da ih obavještavaju o primljenim porukama i eventualnim pozivima, kako bi na taj način identifikovali osobe koje prijete i traže novac.

U narednim porukama koje je S.P. počela da dobija od 26. novembra od nje je traženo da obezbijedi novac, uz priјetnju da "trojica drže detonatore" i da će joj sin biti dignut u vazduh ako ne postupi po njihovim nalozima.

Po uputstvu policijskih inspektora, S.P. je odgovorila da kod sebe ima samo 10.000 eura i da ne može da obezbijedi više novca, što je za iznuđače bilo neprihvatljivo. Ipak su joj na kraju dali nalog da novac odnese u svoju kuću na Njegušima.

U saradnji sa policijom, S.P. je 9. decembra prošle godine u porodičnoj kući na Njegušima ostavila novac i o tome SMS porukom obavijestila iznuđače.

Međutim, narednog jutra dobila je poruku u kojoj je pisalo: "Znamo da nijesi sama, uzmi lovu i čekaj dalje, neće ti falit` dlaka sa glave".

S. P. je uradila kako joj je naloženo, a istog dana iz policije joj je rečeno da je telefon sa koјeg je dobijala prijeteće poruke pronađen kod Silvije Ristić, koja živi kod rođaka njenog muža M.K.

Silvija Ristić je tog dana uhapšena, a M.K. je prilikom pretresa izvršio samoubistvo.

Porodica S.P. je u istrazi ispričala da su Silviјu Ristić upoznali preko rođaka kod kojeg je radila u etno-selu i da je od novembra 2020. do aprila 2021. godine bez naknade stanovala u njihovom apartmanu na Njegušima.

S. P. je istakla da su u početku ona i njen suprug sumnjali na sasvim drugo lice, ali kada im je policija otkrila lokaciju telefona sa kojeg su im stizale poruke, sumnja je u potpunosti pala na pokojnog M.K., a kasnije i na Ristić, koju je razotkrilo pisanje poruka na ekavici.

U kući pronađeni tragovi

Cetinjanin M.K. je izvršio samoubistvo dok je 15 službenika policije iz Budve i Kotora pretresalo kuću i druge prostorije koje јe koristio na Njegušima.

Prema pisanju mediјa, u jednom trenutku, on je sjeo na krevet, izvadio pištolj i oduzeo sebi život. Prilikom pretresa pronađeni su tragovi koјi su potkrijepili sumnje policije i tužilaštva da su on i Silviјa Ristić pokušali da iznude 200.000 eura.



Uhapšen Podgoričanin, pokušao da iznudi 19.000 eura

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 21:46