Milan Knežević i Andrija Mandić / - ŽELJKA BOJANIć
10/04/2023 u 10:39 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Suđenje za "Državni udar": Zatraženo izuzeće specijalnih državni tužilaca Protić i Vučinić

Apelacioni sud je ranije ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje

U podgoričkom Višem sudu održava se suđenje za predmet poznat u javnost kao "državni udar". 

Advokat Miloje Jovanović je saopštio sudu da je došao do podataka koji su označeni kao službena tajna, a koji se odnose na optuženog Milana Kneževića, Andriju Mandića i Dražena Čađenovića. Jovanović je kazao da to može imati veze sa obraćanjem Milana Kneževića javnosti od 9.aprila.

On je predložio sudu da se ovaj postupak u odnosu na njih odvoji i istakao da se ti podaci ne odnose i da ne dotiču ostale optužene. Kako je Jovanović naveo, isključenje javnosti ne bi bilo dovoljno jer tajne službene podatke ne smiju čuti optuženi na koje se oni ne odnose kao ni njihovi advokati.

Sudsko vijeće je tajnim glasanjem odbilo taj predlog, i time je odlučeno da neće doći do razdvajanja postupka u odnosu na Milana Kneževića, Andriju Mandića i Dražena Čađenovića.

Nakoin toga optužni Milan Knežević je kazao da je jasnod a se ovaj postupak neće završiti do izbora 11.Juna i da je cilj da oni budu vječito optuženi.

I on i optuženi Andrija Mandić su istakli da će o ovome govoriti pred Skupštinom Crne Gore.

-Ima scena koja je veća od ove sudnice, što se tiče javnosti, i tamo ću govoriti o ovome. Mislim, naravno, na Skupštinu Crne Gore...-kazao je Andrija Mandić.

Nakon toga je sud naveo da se prisutni izjasne o isključenju javnosti iz postupka. Tužiteljka Jelena Protić se izjasnila da je za isključenje javnosti, s obzirom kako je advokat Jovanović naveo da se radi o tajnim službenim podacima.

Većina advokata je to ostavila na ocjeni suda. Sud je odlučio da ovaj postupak ostane otvoren za javnost.

Nakon što je pročitana optužnica, advokat Miroje Jovanović je dao predlog da se iz predmeta izuzme tužiteljka Jelena Protić i tužilac Zoran Vulinić

image

Milan Knežević i Andrija Mandić

- ŽELJKA BOJANIć

On je naveo da se u optužnici pominje "Saša Sinđelić Aleksandar", te da ni danas nije jasno otkud podatak da je "Aleksandar"., kada je u prvobitnom postupku pred sudom identifikovan kao Saša Sinđelić.

Njegov stav je da se danas, tokom čitanja optužnice, moglo čuti "čuvanje leđa Katnićui Čađenoviću".

Podsjećamo, Apelacioni sud ranije je ukinuo presudu kojom je 13 optuženih osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Ranije je sudija Suzana Mugoša prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna djela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugroze život i tijelo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. U ovom predmetu svjedok saradnik bio je Saša Sinđelić.

Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije.

Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest mjeseci, Branka Milić, državljanka Srbije koja je sa suđenja pobjegla u ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna od godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić je bila osuđena na uslovnu kaznu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:12