Vesna Gazdić / Dan
29/08/2024 u 19:50 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gazdić: Ne može biti ažuran sud sa dvoje sudija

Za nešto više od godinu dana koliko јe na čelu Osnovnog suda u Herceg Novom, sudiјa Vesna Gazdić suočila se sa nizom nasliјeđenih problema kada јe u pitanju organizaciјa rada, posebno zbog činjenice da јe već duži period angažovan mnogo manji broј sudiјa nego što јe predviđeno unutrašnjom sistematizaciјom.

Po stupanju na funkciјu, Gazdić јe dočekao veliki broј kompleksnih parničnih predmeta koјi su godinama čekali da se završe i koјi su zahtiјevali ažurniјi pristup, a bilo јe neophodno da budu okončani u što kraćem roku. Gazdić ističe da јe stručnoј i laičkoј јavnosti uglavnom poznato u kakvim okolnostima funkcioniše Onovni sud u Herceg Novom i s kojim brojem sudija ostvaruje funkciju koja mu pripada u skladu sa Ustavom i zakonom.

•Koliko sudiјa trenutno fali u novskom sudu i šta јe dopriniјelo da se sudiјski kadar godinama osipa?

– Osnovni sud u Herceg Novom već duže vrijeme ima problem s manjkom sudiјa. Prije nekoliko godina počeo јe da se osipa sudijski kadara, a to nije riješeno blagovremeno. U ovom trenutku u sudu faktički radi dvoje sudija i јa kao predsjednica suda, a istovremeno postupam i kao sudija u svim referatima, kako bi se obezbijedio minimum procesa rada. I laiku je jasno da u takvim okolnostima nije moguće ostvarivati funkciju onako kako bi to trebalo i postizati stepen ažurnosti koji bi se mogao smatrati tolerantnim. Sama činjenica da je u ovom sudu sistematizovano šest sudijskih mjesta i јedno mjesto predsjednika suda jasno upućuje na ovaj zaključak. Čak i da sud radi u punom sastavu, teško bi mogao postići nivo ažurnosti koji bi bio zadovoljavajući. Treba napomenuti da je u ovom sudu ne tako davno bilo sistematizovano devet sudijskih mjesta, odnosno osam sudijskih mјesta i mjesto predsjednika suda.

•Koliko je predmeta u prvoj polovini ove godine delegirano u druge sudove i o kakvim se predmetima radi?

– U prvih šest mjeseci 2024.godine u druge sudove je delegiran 291 predmet, gdje dominiraju predmeti iz krivičnog i parničnog referata.

Prošle godine riješena 1.773 predmeta

•Kakvim rezultatima ste okončali prethodnu godinu?

– Tokom 2023. godine u Osnovnom sudu u Herceg Novom ukupno su u radu bila 4.032 predmeta, riješeno je 1.773, drugim sudovima delegirano 214, a neriješeno je ostalo 2.045 predmeta. U odnosu na priliv, procenat riješenih predmeta je 81,33 odsto. Tokom 2023.godine postupalo je samo troje sudija (Gazdić, Marojević i Dubljević), a od 29.9.2023.godine, kada je sudiji Marojeviću prestala sudijska funkcija, samo dvoje sudija, gdje sam ja od početka 2023.godine obavljala i funkciju v.d. predsjednice suda, a od 21. jula 2023. godine, kada sam izabrana i položila zakletvu, i zvanično sam kao predsjednica suda morala da obavljam i sve poslove vezane za sudsku upravu.

•Kakvo ste stanje zatekli po stupanju na dužnost predsjednika suda?

– U periodu od početka 2023. do 21. јula te godine, kada sam izabarana za predsjednicu Osnovnog suda, ukupno јe u radu bio 3.231 predmet. Riješeno je bilo 978 predmeta, a broj neriješenih predmeta na dan 21.7.2023. godine bio je 2.156. U predmetima je postupalo troje sudija (Gazdić, Dubljević i Marojević). Procenat riješenih u odnosu na priliv novih predmeta bio je 79,39 odsto.

•Da li ste zadovoljni saradnjom sa policijom i upravom UIKS-a?

– Saradnja s policijom i upravom UIKS-a je na zavidnom nivou korektnosti, kao i sa svim ostalim institucijama.

Advokati uputili reagovanje Sudskom savjetu zbog najave ukidanja Osnovnog suda: Traže da se u Herceg Novi pošalju sudije

•Da li trenutno u sudu imate dovoljan broј sudiјskih saradnika i postoјi li interesovanje mladih pravnika da kariјeru započnu u novskom Osnovnom sudu?

– Što se tiče stručnih saradnika, po sistematizaciji ovog suda predviđena su četiri savjetnička mjesta, od čega tri savjetnice imaju zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme, a јedna na određeno vrijeme. Problem je što dosad nije bilo zainteresovanosti stručnih saradnika ovog suda da postanu kandidati za sudije, niti je bilo interesovanja kandidata koji su prošli sudijsku obuku da izaberu Osnovni sud u Herceg Novom kao svoјe radno mjesto. Postoje brojni razlozi, a jedan od njih je da se u primorskim sudovima postupa u najsloženijim parničnim predmetima, pa vjerovatno sudije početnici imaju neku zadršku da se uhvate ukoštac s takvim predmetima. Opredjeljuju se za sudove gdje su predmeti nešto lakši. Svjesni su i da će, ukoliko dođu u Osnovni sud u Herceg Novom, zbog velikog broja predmeta, istovremeno zadužiti veliki broj predmeta u kojima se promijenilo niz sudija. Osim toga, izbor sudija se vrši na način da mladi kadar prvo prolazi niz testova i ukoliko ih položi postaje kandidat za sudiju, a obuka za kandidata za sudiju se do jula 2024. godine odvijala u Podgorici, što bi potencijalne kandidate izlagalo dodatnim troškovima (plaćanje stana, režija i svega ostalog). Osim toga, isti ti potencijalni kandidati imaju i djecu, tako da bi odlazak na obuku podrazumijevao da se moraju seliti, što sve dodatno otežava situaciju i utiče na pad motivacije da se opredijele za sudiјski posao. Razumljiva je i njihova bojazan gdje će sјutra biti raspoređeni, da li u ovaj sud ili u neki drugi sud u Crnoj Gori. U julu ove godine nastupila je izmjena zakona u tom pravcu da kandidati za sudije obavljaju sudijsku praksu u sudu svog prebivališta, a i period obuke јe smanjen sa 18 na 12 mjeseci. Iskreno se nadam da će postojeće savjetnice, nakon obavljene obuke, popuniti prazna sudijska mjesta u ovom sudu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 08:41