/ - Dan
29/06/2023 u 16:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Herceg Novi: Podnijete krivične prijave protiv pet građana i jednog preduzeća

Policija je podnijela krivičnu prijavu protiv preduzeća Nautilus i odgovornog u njemu, D.S. iz Herceg Novog, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa

Službenici Uprave policije u Herceg Novom podnijeli su krivične prijave protiv pet građana i jednog preduzeća zbog pet krivičnih djela.

Policija je podnijela krivičnu prijavu protiv preduzeća Nautilus i odgovornog u njemu, D.S. iz Herceg Novog, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

- Oni su, kako se sumnja, u najmeri izbjegavanja plaćanja pripadajućih poreskih obaveza, duži vremenski period, kupovali robu od dobavljača, a potom fakture od kupljene robe prijavljivali kroz podnijete mjesečne PDV prijave i na taj način ostvarivali pravo na odbitak ulaznog PDV-a. Potom su tako nabavljenu robu prodavali u maloprodajnim objektima i tako ostvarili prihod za koji su davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, prikazujući lažne robne zalihe od oko 1,6 miliona euraa - navodi se u saopštnju.

Oni su, kako je objašnjeno, na taj način oštetili državni budžet za oko 201,23 hiljade eura.

Krivična prijava je podnijeta i protiv M.D. iz Bosne i Hercegovine zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

- On je, kako se sumnja, kao zaposleni u jednom ugostiteljskom objektu, zloupotrebom položaja i povjerenja u pogledu raspolaganja dnevnim pazarima sebi pribavio materijalnu korist od oko 1,2 hiljade eura - rekli su iz Uprave policije.

Oni su dodali da je M.D. bio u obavezi da taj novac preda knjigovođstvenoj agenciji koja obavlja knjigovođstvene usluge tom preduzeću.

Iz Uprave policije su saopštili da je zbog krivičnog djela gradnje objekta bez prijave i dokumentacije procesuiran S.Ž. iz Herceg Novog. On je, kako se sumnja, na osnovu ugovora o zajedničkoj ortačkoj izgradnji i njegovog aneksa, koji je pred notarom zaključio sa ruskim državljaninom, koji se u tom ugovoru pojavljuje kao ulagača rada i kapitala, izveo grube građevinske radove na rekonstrukciji objekta površine 733 metara kvadratnih, bez prijave i dokumentacije.

Krivična prijava je podnijeta i protiv Đ.A. iz Herceg Novog zbog sumnje da je izvršio krvično djelo povreda prava na podnošenje pravnog sredstva.

- On je, kako se sumnja, kao službeno lice, vršilac dužnosti direktora Dom zdravlja Herceg Novi spriječio zaposlenu T.Đ. u namjeri da iskoristi pravo podnošenja pismenog prigovora na njegovu odluku. Naime, T.Đ. je predmetni prigovor, shodno proceduri, predala poslovnoj sekretarki v.d. direktora koja je bila u obavezi da zavede dostavljeno pismeno, što nije učinila po nalogu osumnjičenog - navodi se u saopštenju.

Policija je podnijela prijavu protiv R.D. državljanina Srbije, sa privremenim boravkom u Podgorici, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave.

On je na ulazu u Crnu Goru, na graničnom prelazu Sitnica, prilikom kontrole dao na uvid lažnu putnu ispravu – pasoš, na ime drugog lica sa njegovom fotografijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:05