Ilustracija / Ilustracija
08/05/2024 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

HRA: Već pet mjeseci bez održanog ročišta zbog torture nad Boljevićem

Pred Osnovnim sudom u Podgorici danas je po peti put zaredom odloženo suđenje petorici policijskih inspektora, Danilu Grboviću, Daliboru Ljekočeviću, Bojanu Vujačiću, Ivanu Peruničiću i Nemanji Vujoševiću, koji su optuženi za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića u istrazi "bombaških napada", 25. maja 2020. godine.

- Suđenje se već pet mjeseci odlaže jer kasni mišljenje Komisije sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Podgorici o uzročno posljedičnoj vezi između pretrpljenog stresa oštećenog Boljevića i nastanka njegovog trajnog oboljenja, te tačnog vremena nastanka tjelesnih povreda - navodi se u saopštenju.

Mišljenje je, napominju, zatraženo još 30. novembra 2023. godine.

- Na ročištu u novembru sud je odbio predlog advokata oštećenog da se kao dokaz izvede nalaz stranih eksperata o medicinskom vještačenju povreda Marka Boljevića, jer nije baziran na naredbi domaćeg suda ili tužilaštva koja bi sadržala jasna uputstva šta je potrebno vještačiti. Iz tog razloga je zatraženo mišljenje Komisije sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Podgorici - navodi se u saopštenju.

Iz HRA podsjećaju da policijske inspektore državno tužilaštvo tereti da su Boljevića mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku, da bi mu iznudili lažni iskaz koji je teretio Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu za postavljanje eksploziva.

Marka Boljevića zastupa advokat Novica Milošević, u okviru programa HRA za zaštitu žrtava torture koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT).

Loši uslovi u prostorijama pet Odjeljenja bezbjednosti: Zadržana lica izložena vlazi, a fali higiјene, vode, svјetlosti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:20