ilustracija / - ILUSTRACIJA: UPRAVA POLCIIJE TWITTER
21/07/2024 u 13:11 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Inspektori kontrolišu uzimaju li policajci mito

Inspektori Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno vrše kontrole na graničnim prelazima kako bi provjerili da li neko od kolega zaposlenih na tim radnim mjestima uzima mito. Ovaj korak uslijedio je pošto su za kratko vrijeme izvedene dvije akcije u kojima je uhapšeno više policajaca zbog sumnje da su za novac žmurali na nepravilnosti uočene prilikom kontrole putnika na graničnim prelazima.

Prva akcija izvedena je u aprilu kada je slobode lišeno osam policijskih zaposlenih na graničnom prelazu Božaj. Hapšenje je rezultat višemjesečnih aktivnosti pošto je policija je dobila informacije da policajci na granici uzimaju mito pa su postavljene i dodatne kamere kako bi se ti navodi utvrdili.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici tada je saopšteno da su izdali nalog da se uhapse osmorica policajaca.

– U predmetu koji je u radu u ovom tužilaštvu zbog krivičnog djela primanje mita, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici izdalo je nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova – Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije da se liši slobode osam policijskih službenika Sektora granične policije (J.N., R.Z., Ž.I., E.D., P.M., B.I., R.V. i M.D.) – saopštili su iz ODT-a u Podgorici.

U istoj akciji Odjeljenje za unutrašnju kontrolu podnijelo je krivične prijave i protiv 27 državljana Albanije, Kosova i Turske koji se sumnjiče za davanje mita.

Akcija u kojoj su uhapšeni granični policajci trajala je pet mjeseci.

Kazna i do osam godina zatvora

Uhapšeni policajci terete se za za krivično djelo primanje mita iz člana 423 stav 2 u vezi sa članom 49.

– Službeno lice koje neposredno ili posredno zahtijeva ili primi mito ili koje prihvati obećanje mita za sebe ili drugog da izvrši službenu ili drugu radnju koju bi moralo izvršiti ili da ne izvrši službenu ili drugu radnju koju ne bi smjelo izvršiti, kazniće se zatvorom od dvije do osam godina – propisano je Zakonikom o krivičnom postupku Crne Gore.

Već narednog mjeseca u prostorijama Odjeljenja bezbjednosti Berane uhapšeni su granični policajci K.E. i D.D. zbog sumnje da su 5. aprila 2024. na graničnom prelazu Dračenovac počinili krivično djelo primanje mita.

Uhapšeni službenici su iz Stanice granične policije Rožaje i graničnog prelaza Dračenovac.

Kako je na pres konferenciji povodom ove akcije rekao državni sekretar MUP-a Petar Koprivica, državljanin Srbije Ć.I. je osumnjičen za davanje mita.

MUP sprema Pravilnik o kontroli imovine i životnog stila policajaca

Oba slučaja hapšenja policajaca našla su se u mjesečnim izvještajima Unutrašnje kontrole o provjerama zakonitosti postupanja službenika UP. Tako, u izvještaju o aktivnostima prema policajcima sa Dračenovca navedeno je: "Izvještaj o izvršenoj kontroli u ovom slučaju dostavljen je i v.d. direktoru Uprave policije u cilju preduzimanja mjera iz nadležnosti Uprave policije kojima bi se spriječile dalje koruptivne radnje na graničnim prelazima, uz predlog da pomoćnik direktora za Sektor granične policije dostavi telegram svim graničnim prelazima, kojim bi policijski službenici bili upoznati sa činjenicom da službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije vrši svakodnevni nadzor nad radom graničnih prelaza, kao mjera preventivnog rada u suzbijanju koruptivnih radnji na graničnim prelazima".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 07:06