foto: lazar ružić - katarina baćović / - FOTO: LAZAR RUžIć - KATARINA BAćOVIć
15/10/2023 u 20:44 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Iskaz Katarine Baćović: Prerušena iznajmljivala stan i slikala podrum, iz medija saznala za tunel i depo

Izjavila je da "od određenih lica, čija imena za sada nije željela da otkrije,saznala da su Nikola Milačić, Ivica Piperović i Predrag Mirotic uključeni u predmetni događaj i kopanje tunela, s tim što ne zna da li oni rade za nekog trećeg"

Katarina Baćović, jedna od osumnjičenih u slučaju "Tunel", pred nadležnim organima je u svom iskazu detaljno govorila o ovom događaju i navela da je iz medija saznala da je prokopan tunel do depoa Višeg suda i da je depo obijen.

Redakcija portala Dan imala je uvid u dokument koji sadrži njen iskaz. Govorila je i o tome da nosila periku i crne naočare kada je odlazila na razgovore povodom iznajmljivanja stana koji se nalazi u blizini Višeg suda, a iz čijih podruma je prokpan tunel. 

Kazala je da je kao izgovor za iznajmljivanje stana bio posao vezan za salon vjenčnica, koji je morao da ima podrume zbog šivaćih mašina.

Izjavila je da "od određenih lica, čija imena za sada nije željela da otkrije,saznala da su Nikola Milačić, Ivica Piperović i Predrag Mirotic uključeni u predmetni događaj i kopanje tunela, s tim što ne zna da li oni rade za nekog trećeg".

- Osnovana sumnja da su osumnjičeni Katarina Bačović, Nikola Milačić i Ivica Piperović izvršili krivično djelo kriminalno udruživanje iz čl. 401 st. 2 u vezi sa st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa putem pomaganja iz čl. 240 st. 1 tač. 1 u vezi sa čl. 25 Krivičnog zakonika Cme Gore, sprječavanje dokazivanja putem pomaganja iz čl. 390 st. 2 u vezi sa čl. 25 Krivičnog zakonika Crne Gore, a osumnjičeni Katarina Bačovic i Nikola Milačić i krivično djelo falsifikovanje isprave iz čl. 412 st. 2 u vezi sa st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, proizilazi prevashodno iz odbrane osumnjičene Katarine Baćović koja je navela da je osumnjičeni Nikola Milačić, za kojeg je znala da se bavi nezakonitim radnjama, predložio posao koji se sastojao u tome da ona treba da iznajmi prostor za skupe vjenčanice i po potrebi osnuje firmu na njeno ime, a da se prilikom pregovora za iznajmljivanje prostora preruši kako ne bi krivično odgovarala - navodi se u dokumentu u koji je portal Dan imao uvid.

Baćović je, kako nezvanično saznajemo, u svom sikazu saopštila da je osumnjičeni Nikola Milčić,nakon što je pristala da uđe u posao, rekao da ga ne pita za druge detalje posla jer o tome ne treba da zna.

-  Jednom prilikom joj je dao 200,00 eura, navodeći da su mu toliko dala lica iz Zete, i odveo je da kupi periku i sve što je neophodno da se preruši, a nakon toga joj je dao telefon na kojem su bile instalirane samo tri aplikacije i naglasio joj je da ubuduće mogu imati komunikaciju samo preko tog telefona. Rekao joj je da počne da uči o vjenčanicama. Nakon što se  našminkala, u Centru grada se sastala sa ženama iz agencije za nekretnine sa kojima osumnjičeni Nikola Milačić već prethodno stupio u telefonsku komunikaciju i najavio treba da se sastanu sa osobom koja se zove, Andrijana Marić, a ona je trebala da bude ta osoba. Otišla je u Centar grada i sastala se sa jednom ženom plave kose i po instrukcjama osumnjičenog Nikole Milačića rekla joj da dolazi iz Beča i da želi u Podgorici da otvori firmu u okviru koje bi poslovao ekskluzivni salon vjenčanica, koji mora da ima podrumske prostorije zbog šivaćih mašina za prepravku vjenčanica - navela je Baćović u svom iskazu.

Ona je dodala da joj je" prije susreta sa tom ženom osumnjičeni Nikola Milačić je rekao da zbog ljudi iz Zete mora snimiti svaki detalj prostora što je ona i učinila, ali nije išla u podrumske prostorije".

-Nakon tog razgovora se sastala sa osumnjičenim Nikolom Milačićem koji je insistirao da ona mora snimiti i podrumske prostorije i to upravo sa telefonom koji joj je dao, Imajući u vidu da je na tom telefonu potrošiča količinu podataka za pristup internetu, a da se nije mogia priključiti na wi-fi, jer taj telefon nije dozvoljavao konekciju, osumnjičeni Nikola Milačić je vikao na nju i rekao joj je da je napravila veliki problemi saopštio joj je da će doći čovjek iz Zete, kojeg je oslovio sa Peđa, kako bi joj telefon popravio da može da ima internet. Kada je pitala ko je Peđa, rekao joj je de ne pita previše i da se radi o čovjeku koji se nekad bavio kriminalom, nakon čega je uzeo telefoni izašao ispred zgrade da sačeka Peđu, a njoj je rekao da ne izlazi. Kada je iz medija saznala da je uhapšen Predrag Mirotić, shvatila je da je to upravo Peđa koji je trebao da popravi telefon - dio je iskaza Baćović u koji je portal Dan imao uvid.

Ona je dalje ispričala daj je "nakon ovoga  osumnjičeni Nikola Milačić pitao da li zna nekoga ko joj može napraviti ličnu kartu, a ona mu je rekla da ne zna, pa joj je on rekao da će se snaći i da je potrebno da se slika za ličnu kartu, ali sa telefonom koji joj je dao".

-To je i učinila, a i tog puta kao i svaki put kad je išla da razgovara sa ženama iz agencije, na glavi je nosila periku i cme naočare za sunce. Sliku lične karte koja je glasila na ime Andrijana Marić i na kojoj je bila njena slika sa perikom joj je poslao na telefon koji joj je dao i saopštio joj je da 24 7.2023. godine u 10.00 časova treba da ode i potpiše ugovore sa radnicama iz agencije za nekretnine. Tog dana joj je donio novac u iznosu od 2.800,00 eura koji je predala ženi u agenciji od koje je nakon što je potpisala ugovor na 36 mjeseci preuzela ključeve. Osumnjičeni Nikola Milačić joj je govorio da je nesposobna jer nije uspjela da detaljno slika prostor, kao i unutrašnjost podruma koji se nalazio u Njegoševoj ulici u neposrednoj blizini Višeg suda u Podgorici, pa je to sve morao on sam da uradi u komunikaciji sa radnicama, kojima se lažno predstavio kao Robert - navodi se u dokuemntu iz istrage.

Baćović je u iskazu navela da "nakon što je u medijima objavljena vijest o obijanju depoa u Višem sudu u Podgorici vidjela je da se radi o prostoru i podrumu za koji je prethodno zaključila ugovor i iz kojeg je prokopan tunel do depoa suda"

-Nakon toga je pokušala da kontaktira osumnjičenog Nikolu Milačića, ali je on bukvalno nestao. Prilikom njihovog poslednjeg susreta ga je pitala šta je bilo sa poslom od kojeg je i ona trebala da dobije novac, a dobila je samo 300,00 eura, pa joj je on rekao da od posla nema ništa, jer niko nikada nije ulazio u prostor. Na njeno pitanje kako to zna, on joj je odgovorio: "Mi smo porodica", a jedina porodica koju on ima je njegov zet, Ivica Piperović. Nakon svega je zamolila osumnjičenog Marijana Vuljaja, koji je njen prijatelj, za pomoć, odnosno da joj pronađe stan u kojem bi mogla da se sakrije dok ne sazna istinu zašto je osumnjičeni Nikola Milačić uključio u cijelu ovu priču - navodi se u dokumentu.

Izjavila je da "od određenih lica, čija imena za sada nije željela da otkrije, je saznala da su osumnjičeni Nikola Milačić, Ivica Piperović i Predrag Mirotic uključeni u predmetni događaj i kopanje tunela, a nakon toga i oduzimanje stvari iz depoa, s tim što ne zna da li oni rade za nekog trećeg",

- Odbrana osumnjičene Katarine Baćović je u saglasnosti i sa odbranom osumnjičenog Marijana Vuljaja koji je potvrdio da je nakon što su mediji objavili informacije o obijanju depoa Višeg suda u Podgorici vidio i fotografiju lične karte na kojoj se nalazi lik osumnjičene Katarine Baćović, sa kojom je on bio u emotivnoj vezi, iako je oženjen i ima suprugu sa kojom živi u Tuzima. Nakon toga ga je osumnjičena Bačović zamolila da joj pronade stan. Što je on i učinio i skrivao je određeni vremenski period-  podaci su iz istrage.

Odbrane osumnjičenih Baćović i Vujaja su u saglasnost sa činjenicama koje su do sada prikupljene iz dokaza koji su pribavljni tokom istrage u predmetu Osnovnog državnog tužilaštva, stav je nadležnih.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 19:06