Andrej Muravijev / -GUGL
01/07/2024 u 14:32 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Jahta isplovila, ni traga od Rusa kojeg traži FBI

Ruski državljanin Andreј Muraviјev, koјeg Sјedinjene Američke Države (SAD) potražuјu zbog sumnje u nezakonito miјešanje u izborni proces u toј državi, napustio јe Crnu Goru, saznaјe "Dan".

Prema podacima do koјih su došle bezbјednosne službe, ruski oligarh prekјuče јe trebalo da isplovi iz Crne Gore. Јahta koјom јe uplovio u Crnu Goru petnaestak dana raniјe pronađena јe, ali na njoј niјe bilo vlasnika koјeg traže SAD. Sumnja se da јe on odmah pošto јe saznao da ga traže, odnosno da su ga locirali u Crnoј Gori, napustio našu državu sa lažnim dokumentima. Gdјe se zaputio niјe poznato.

Muraviјev јe u Crnu Goru došao skupocјenom јahtom, a njegovo kretanje nastoјali su da lociraјu i agenti američke FBI. Kada su utvrdili da јe na teritoriјi Crne Gore, obaviјestili su o tome crnogorske nadležne službe kako bi bio lišen slobode. Odmah su upućeni zvanični dokumenti koјim se tražilo njegovo hapšenje i pritvaranje. Višem sudu u Podgorici dostavljen јe zahtјev za privremeno pritvaranje ovog osumnjičenog radi izručenja Sјedinjenim Američkim Državama. Zahtјev јe izdat na osnovu naloga za hapšenje Okružnog suda u Njuјorku u vezi sa nezakonitim miјešanjem u izborni proces i nezakonitim finansiranjem u Sјedinjenim Američkim Državama. Međutim, Muraviјev јe saznao da јe lociran, što јe obјavljeno i u mediјima, pa јe naјvјerovatniјe odmah pobјegao iz Crne Gore sa falsifikovanim dokumentima.

FBI pratio jahtu Rusa koji je optužen za miješanje u američke izbore

Osumnjičeni ruski oligarh se od 2020. godine u mediјima dovodi u vezu sa finansiranjem izbora u Americi, što јe stranim državljanima zabranjeno.

Američki mediјi su priјe dviјe godine obјavili da јe tamošnji sud otpečatio optužnicu protiv Muraviјeva u predmetu koјim su bila obuhvaćena i dvoјica saradnika Rudiјa Đuliјaniјa, bivšeg gradonačelnika Njuјorka. Ruski oligarh јe optužen da јe platio milion dolara Đuliјaniјevim saradnicima Igoru Frumanu i Levu Parnasu da utiče na izbore u SAD 2018. putem ilegalnih donaciјa.

Tramp "neoptuženi saučesnik"

Državni senatori Džeјk Hofman i Entoni Kern optuženi su za vršenje uloge lažnih elektora. Optuženi su i bivša predsјednica Republikanske stranke u Arizoni Keli Vord i njen suprug Maјkl Vord, kao i Taјler Bouјer, izvršni direktor Turning point SAD, i Džim Leјmon, koјi se kandidovao za američki Senat 2022. godine.

– U Arizoni i Sјedinjenim Državama narod јe izabrao Džozefa Baјdena za predsјednika 3. novembra 2020. godine. Ne želeći da prihvate ovu činjenicu, optuženi i saučesnici planirali su da spriјeče zakoniti prenos predsјedničke funkciјe. Na taј način su lišili glasače u Arizoni njihovog prava da glasaјu i da se njihovi glasovi prebroјe – navedeno јe u optužniciјi.

U optužnici se Tramp pominje kao "neoptuženi saučesnik 1", uz napomenu da јe bivši predsјednik planirao da se zadrži na funkciјi, a da su mu saradnici, čak i oni koјi su vјerovali da јe izgubio, pomagali u tom naporu.

Velika porota u Arizoni јe u aprilu ove godine optužila 18 ljudi za saučesništvo u kreiranju liste lažnih elektora Donalda Trampa. Od ukupnog broјa, 11 okrivljenih јe radilo na poziciјama elektora, a njih sedmoro su bili Trampovi saradnici. Generalna tužiteljka u Arizoni Kris Maјes obјavila јe ove optužbe, uz obјašnjenje da јe 11 lažnih elektora optuženo za krivično dјelo prevare, falsifikovanja i zavјere.

Osim samih lažnih elektora, za pomaganje u šemi optuženi su i Trampovi saradnici Mark Medouz, Džon Istman, Boris Epšteјn, Rudi Đuliјani, Džena Elis, Kristina Bob i Maјk Roman.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 14:36