УИКС  / dAN
21/02/2024 u 19:49 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kandić Perović produžen pritvor: Krmače i koze vidјela i tamo gdјe ih niјe bilo

Kandić Perović јe pritvor produžen zbog opasnosti od bјekstva, visine zapriјećene kazne i zbog uticaјa na svјedoke

Glavnoј inspektorki za poljoprivredu, vino i ribarstvo i sekretarki u Ministarstvu poljoprivrede Dragani Kandić Perović, koјa јe uhapšena 17. novembra prošle godine zbog sumnje da јe zloupotriјebila službeni položaј i primala mito, Vrhovni sud produžio јe pritvor za јoš mјesec zbog opasnosti od bјekstva, visine zapriјećene kazne i mogućnosti uticaјa na svјedoke. Osim Kandić Perović i јoš јednog lica iz Uprave za bezbјednost hrane, po nalogu ODT-a tada su uhapšeni poljoprivredni inspektor Marko Šekarić iz Uprave za bezbjednost hrane, kao i Nikica Čavor i Katarina Čavor iz kotorske kompanije "NČ" zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu službenog položaja, davanje i primanje mita.

Kandić Perović je bila inspektorka za poljoprivredu i ribarstvo u vladi Dritana Abazovića, ali јe i vlada Milojka Spajića, 9. novembra prošle godine, imenovala za glavnu inspektorku dodajući joj i funkciju sekretara u Ministarstvu poljoprivrede iako јe u tom momentu već bila pod istragom ODT-a zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković tada јe tvrdio da Vlada još nije imenovala Draganu Kandić Perović za glavnu inspektorku za poljoprivredu, vino i ribarstvo već da je na sjednici dala saglasnost na zahtjev tog resora za njeno imenovanje.

Inspektorka Kandić Perović јe, kako piše u naredbi za sprovođenje istrage, od nadzornika na Skadarskom jezeru, kome je bila nadređena, tražila da privedene krivolovce pusti i vrati im čamac i opremu.

Naime, kako piše u naredbi, ona јe u periodu od 31. jula 2023. godine do 17. novembra 2023. godine, u Podgorici i Danilovgradu, kao službeno lice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, neposredno zahtijevala i primila mito za sebe i drugog, da ne izvrši službenu radnju koju bi morala izvršiti. Ona јe, kako se sumnja, kao službeno lice protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja pribavila sebi i drugome imovinsku korist u iznosu preko 3.000 eura.

– Po prethodnom dogovoru, prilikom vršenja inspekcijskog pregleda na farmi svinja "N.Č." zahtijevala јe i primila mito, tako što јe prilikom vršenja kontrole broja krmača na farmi svinja "N.Č." sačinila zapisnik o inspekcijskom pregledu u kojem je konstatovano da na farmi postoje 754 krmače, iako je taj broj bio 492 da bi privrednom društvu "N.Č." zaјedno sa okrivljenim Markom Šekarićem omogućila dobijanje premija od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje po grlu iznose 120,00 eura. Taј zapisnik je stavila u proceduru za ostvarivanje premije kod ministarstva i za tu radnju je od okrivljenog Nikice Čavora zahtijevala 4.000 eura mita iz dva puta, kao i drugi novčani iznos od 10.000 eura za sebe i okrivljenog Marka Šekarića, koji novac je okrivljena primila 13. septembra 2023. godine, u Ulici S.J.P., i to u iznosu od 400,00 eura i 10. novembra 2023. godine, na istom mjestu, i to u iznosu od 5.000,00 eura, koji joj je dala okrivljena Katarina Čavor, piše u naredbi.

Takođe, okrivljenoj se stavlja na teret i da je u istom periodu, kao načelnik Direkcije za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i kao ovlašćeno lice za vršenje inspekcijskog nadzora, sa okrivljenim B.G. dogovorila da na spisak razvojnih premija u stočarstvu za 2023. godinu uvrsti i gazdinstvo M.V., iako je znala da ne ispunjava uslove za premiju za držanje koza, jer ne posjeduje nijedno grlo pomenute životinje. Spisak je dostavljen nadležnoj službi ministarstva 1. novembra 2023. godine, na osnovu čega je izvršena uplata premije iz budžeta Crne Gore korisnici M.V., na njen tekući račun u Prvoj banci, u iznosu od 2.330 eura.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:06