/ foto: srđa boljević
15/03/2023 u 14:26 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kontrola optužnice za planiranje ubistva Vukotića 20. marta

Specijalno tužilaštvo tereti Nikšićanina Petra Mujovića da je pripadnik kriminalne organizacije Radoja Zvicera

Kontrola optužnice čiji je predmet planiranje ubistva Jovana Vukotića zakazan je za 20. mart. Kontrolu optužnice, protiv Radovana Mujovića zakazala je predsjednica vanraspravnog vijeća Višeg suda, sudija Vesna Kovačević.

Specijalno tužilaštvo tereti Nikšićanina Petra Mujovića da je pripadnik kriminalne organizacije Radoja Zvicera. Mujović se tereti za članstvo u kriminalnoj organizaciji, u sticanju sa dva krivična djela  nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

SDT optužilo Zvicera, Kašćelana, Mujovića i ekipu da su planirali ubistvo Vukotića u pritvoru

Podsjećanja radi, specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je ranije i istragu protiv 18 lica : R.Z., M.V., S.K., D.K., G.V., I.T., S.K., D.B., R.M., V.L., F.K., R.Ž., M.K., M.J., M.Č., V.V., D.R., i S.J. za stvaranje kriminalne organizacije, protiv okrivljenih R.Z. i M.V., za teško ubistvo putem podstrekavanja i protiv okrivljenog M.K., za nedozvoljeno državnje oružja i eksplozivnih materija.

image
VUKOTIĆ - FOTO: ŽANA BOJANIĆ

Podsjećanja radi, crnogorska policija uhapsila je, 28. jula 2022. godine, u Budvi, zatvorskog službenik Vladan Lučić. On se, prema nezvaničnim informacijama, sumnjiči da je odavao informacije "kavačkom klanu". 

Akcija UIKS: Zvicer, Kašćelan, Mujović i ekipa sa zatvorskim policajcem planirali ubistvo Vukotića

Optužnica sadrži "Skaj" komunikacij u kojoj se navodi da je Mujović, po nalogu Zvicera i Slobodana Kašćelana, trebao da ubije Vukotića 31. jula 2020. u Baru.Tada je bil sahrana njegovog kuma  Alana Kožara.

Vukotića planirali da ubiju i iza zatvorskih zidina?

- U izviđaju i istrazi su prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su okrivljeni R.Z i M.V., u Crnoj Gori i na treritoriji drugih država Evrope, u 2020.godini, organizovali kriminalnu organizaciju, čiji su članovi postali ostali okrivljeni i druga nepoznata lica. Pored ostalog, cilj im je bio vršenja krivičnih djela teško ubistvo u odnosu na opštećenog J.V., za vrijeme njegovog boravka u pritvoru, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, i oštećenog J.J., u Kotoru, iz bezobzirne osvete i drugih niskih pobuda, i na svirep i podmukao način. Podstrekavali su druge članove kriminalne organizacije i preduzimali druge radnje u tom cilju. U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.L., I.T., M.K., M.Č., M.J i D.R., produži pritvor, a da se okrivljenima R.Z., M.V., D.K., D.B., S.K., F.K., R.Ž. i S.J., sudi u odsustvu, dok su ostali okrivljeni dostupni organima krivičnog postupka, jer se nalaze na izdržavanju kazne- saopštio je ranije portparol SDT-a i državni tužilac Vukas Radonjić.

Mujović je , kako navodi tužilaštvo, trebao da puca u Vukotića i prilikom glasanja na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine, ali Vukotić nije tada došao na glasanje. 

image
foto: RADOJE ŽIVKOVIĆ

- Službenici Uprave policije sproveli su juče akciju „UIKS“ i procesuirali Specijalnom državnom tužilaštvu 12 lica koja se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, od kojih se dva lica sumnjiče za krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Naime, krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije podnijeta je protiv R.Z., M.V., S.K., D.K., G.V., I.T., S.K., D.B., R.M., F.K., R.Ž. i V.L., dok se R.Z. i M.V. sumnjiče i za krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. V.L., službenik UIKS-a, je lišen slobode, sedam osumnjičenih je trenutno nedostupno nadležnim organima, dok se četiri osumnjičena lica nalaze u UIKS-u na izdržavanju kazni zatvora zbog drugih krivičnih djela. Sumnja se da su R.Z. i M.V. tokom 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju sa ciljem izvršenja najtežih krivičnih djela protiv života i tijela, a čiji članovi su postali ostala osumnjičena lica, te su u cilju realizacije kriminalnog plana R.Z. i M.V. podstrekavali druge članove kriminalne organizacije na izvršenje teškog krivičnog djela protiv života i tijela na štetu lica jedne suprotstavljene kriminalne organizacije. Sumnja se takođe, da je V.L., službenik UIKS-a za zadatak imao pružanje logističke podrške prilikom izvršenja krivičnog djela- rečeno je ranije iz policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:04